Maso, jeho dělení a použití 3 | Irské hovězí maso
IRSKÉ HOVĚZÍ MASO
Přes nesporný význam chovu dobytka za účelem produkce mléka, převažuje v Irsku chov masných plemen. Nejčastěji se objevují plemena Angus, Hereford, Charolais, Limousine nebo Simmental. Hovězí maso z těchto plemen se vyznačuje výbornými kulinářskými vlastnostmi.
Příznivé klima na irském ostrově zároveň garantuje vysokou kvalitu masa po celý rok a pro chov dobytka na farmách prostředí absolutně bez stresu.
Takové podmínky chovu jsou přínosem i pro zpracování ve výrobních závodech. Po dosažení jatečního věku zvířat (20 až 24 měsíců) je výtěžnost při zpracování velmi vysoká. Kombinace všech těchto skutečností je významnou přidanou hodnotou pro další přípravu masa v kuchyni. Výslednou chuť pak ocení i konečný konzument. Není náhodou, že věhlasné restaurace po celém světě včetně držitelů michelinských hvězd pravidelně používají irské hovězí maso.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Chuck tender
(Kulatá plec, falešná svíčková)
Část přední plece neboli falešná svíčková je maso vhodné k pečení v celku a dušení.
Top blade
(Loupaná plec)
Přední část plece (podlopatkový sval) se získává vyloupnutím od lopatky. Jedná se o jemné a šťavnaté maso. Vhodné pro pečení, nízkoteplotní úpravu a dušení. U vyzrálých kusů je možné použití na gril.
Knuckle
(Ořech)
Libová část z předku zadní kýty, očištěná, zbavená tukové vrstvy. Vhodná zejména na dušení, vaření a pečení.
Chuck roll
(Krk s podplečím)
Přední maso z hřbetu mezi krkem a vysokým roštěncem. Vhodné zejména pro pečení, dušení a mletí na výrobu hamburgerů.
Všechny články ze seriálu Maso, jeho dělení a použití:
Thick skirt
(Veverka)
Jedná se o svalový úpon bránice, šťavnatý kus masa díky svému prokrvení vyniká výraznou chutí. Vhodný na pečení a gril. Po steakové úpravě vhodné nakrájet na tenčí plátky.
Flank steak
(Pupek)
Maso z pupku představuje spodní část slabiny. Šťavnaté maso určené k pečení, dušení ale u vyzrálých kusů také k přípravě na grilu.
Bone in flank
(Pupek s kostí)
Maso z pupku s kostí. Šťavnaté maso určené zejména k delšímu pečení a případnému dokončení na grilu.
Diamond muscle
(Plec špička)
Jedná se o špičku z plece. Vyznačuje se velmi jemnou svalovinou vhodnou zejména ke grilování a přípravě steaků.
Tenderloin
(Svíčková)
Vysoce kvalitní maso ze zadní čtvrtě, charakteristické pro svou jemnost a šťavnatost. Pouze steaková úprava.