20 let masa Gurmet: 3 | Daniel Volf: 11 let plných výzev
Asi jen těžko si uměl představit v roce 2012, kdy výrobu masa, tehdy ještě s názvem Nowameat, přebíral, co vše ho čeká. První velkou výzvou bylo propojení všech čtyř kralupských výrobních divizí. „Sjednocovalo se vedení výrob masa, zvěřiny, čerstvých a hluboce zmrazených ryb,“ vzpomíná Danil Volf a pokračuje: „Podařilo se mi docílit toho, že před zájmy jednotlivců zvítězila vzájemná spolupráce a pomoc při dosažení výsledků.“
Nové stroje a éra polotovarů
Ovšem kromě organizační struktury se velké změny udály i ve výrobě. Kromě upraveného masa se stále více prodávalo mleté maso a masné polotovary. Aby Bidfood vyšel zákazníkům vstříc, pořídil v roce 2017 nové výkonné stroje. Šlo o linku na výrobu mletého masa a hamburgerů, výkonnou řezačku masa s překlápěním, rozmrazovací a kostkovací stroj. Investice také směřovaly do balení a označování zboží. „Právě v oblasti výroby mletého masa jsme urazili velký kus cesty,“ říká výrobní ředitel a pokračuje: „O rok později jsme se pustili do výroby dalších polotovarů. Šlo o vinnou klobásu, časem došlo i na játrovou zavářku a další produkty. Nabízený sortiment vlastních výrobků se zásadně rozšířil.“
Zvětšení výroby a otevření Gurmetu Opava
Aby se mohl rozšířit sortiment, musely se zvětšit prostory. V roce 2018 proto narostly v Kralupech o třetinu. Ovšem v té době se už stavěla nová zpracovna masa v Opavě a bylo jasné, že část trhu převezme. „Byla to velká výzva, abychom udrželi konstantně počet vyráběných kilogramů i po spuštění továrny v Opavě,“ připouští Daniel Volf. Nakonec se to povedlo. Díky usilovné práci obchodního týmu, garantů nákupu i zaměstnanců z výroby vyráběné množství v Kralupech nekleslo, přestože Opava v roce 2019 převzala polovinu objednávek. V té době se mimo jiné začalo balit maso do tzv. skinů pro retailové zákazníky.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:
Požár ovlivnil i výrobu masa
Listopad 2020 znamenal zlom. V areálu středočeského výrobního závodu vypukl požár, který zcela zničil divizi čerstvých ryb. „Částečně zasáhl i zpracovnu masa, která se nachází hned vedle ryb,“ vybavuje si těžké chvíle šéf kralupských výrob a pokračuje: „Museli jsme reorganizovat všechny provozy. Výrobu masa jsme obnovili už během prvních 14 dnů po požáru.“
Modernizace výroby a masa na přání zákazníků
Nakonec se nových prostor kromě čerstvých ryb dočkalo i maso. Část nové budovy připadla Gurmetu. Díky tomu se stávající výroba mohla rozšířit na skoro dvojnásobek stavu z roku 2003 a dnes zabírá plochu o rozloze 1400 m². „Neustále modernizujeme provoz a zázemí pro naše zaměstnance. Některé procesy také automatizujeme. Snažíme se reagovat na moderní trendy v oblasti výroby a balení. Dnes umíme krájet, naklepávat, rolovat, kostkovat, marinovat i balit maso a masné polotovary různými způsoby,“ říká Daniel Volf a uzavírá povídání: „Ovšem v tomto odvětví je stále důležitý lidský faktor. Proto se snažíme, aby řezničina nebyla pro lidi už taková dřina jako v minulosti.“
Daniel Volf
Je absolventem SPŠ technologie masa. Ve společnosti Bidfood pracuje 27 let a od roku 2012 je ředitelem všech výrobních divizí v Kralupech nad Vltavou. Pod jeho vedením se Gurmet dvakrát rozšířil a výroba prošla zásadní modernizací. Významně se také rozšířil sortiment masa a masných polotovarů.
Rozhovory mapující 20 let masa Gurmet:
- 1 | David Boháč: Od začátku jsem věřil v úspěch
- 2 | Michal Slanina: Růst díky dobrému týmu
- 3 | Daniel Volf: 11 let plných výzev
- 4 | Opavská výroba připravuje i exkluzivní masa
Jak Gurmet rostl
Rozhodnutí o vybudování vlastní zpracovny masa padlo v roce 2000. Další tři roky trvalo získat potřebná povolení a realizovat stavbu. Den D nastal 23. června 2003! Na první ranní směnu nastoupilo 20 řezníků, kteří měli za úkol zpracovat 1,5 tuny masa. Nože odkládali až v deset hodin večer, kdy se začalo maso balit pro zákazníky. Obrovské nasazení všech vedlo k tomu, že se provoz úspěšně rozběhl a na konci roku posílený tým zvládl denně 3 tuny. Rok nato už 5 tun. V roce 2010 padla hranice 10 tun. Dnes 120 řezníků a pracovníků výroby z Kralup a Opavy denně vyrobí na 20 tun masa a masných polotovarů!