30 let s Vámi: 1998 | zahájení provozu balírny ryb v Kralupech
Foto: 1999 | Bidfood Kralupy | první zpracovna chlazených ryb
Úvod a seznam článků se vzpomínkami na úsměvné začátky:
- Jedeme v tom s Vámi 30 let
aneb Od stavební buňky po stabilní Bidfood
První balírna zmrazených ryb
V nevyužitých prostorách skladu se v lednu 1998 sám sobě stal vedoucím pan Daniel Volf. Specializoval se na skupinové balení zboží do multipacků, především krabích tyčinek pro Makro. Vzhledem k nepřítomnosti jakékoliv technologie uzavíral sáčky kancelářskou sešívačkou.
Ještě během roku 1998 se rozšířil počet zaměstnanců v kralupské balírně (vedle tehdy nové čtvrté mrazírny) na devět, aby začali s výrobou malobalení zmrazených filet pro privátní sítě. Kvůli tomu jsme zakoupili první svařovací stroj a vedoucímu postavili kancelář.
Filetář/ka lososa a první zpracovna chlazených ryb
Začátkem roku 1999 došlo na přístavbu chladíren, rampy, kanceláře, šaten, vybudování prvních akvárií na humry, náboru dalších 10 lidí a otevření odpolední směny. Nastoupil také první filetář lososa, resp. druhý – původně to byla slečna, která těch 100 kg denně fyzicky vydržela jen 2 měsíce. Tehdy jsme začali s balením a distribucí čerstvých ryb.
Foto: 2001 | Bidfood Kralupy | filetování lososa
Zavřít nebo zvětšit?
V roce 2003 prošlo balírnou už 1 500 tun ryb. Blížící se vstup ČR do EU však přinesl změny veterinární legislativy a s ní zásadní otázky, protože balírna rázem přestala vyhovovat předpisům. Máme balírnu zavřít nebo postavit novou? Stavba nové balírny o stávající kapacitě by se nevyplatila. Nakonec jsme vsadili na novou a větší.
S otevřením zpracovny čerstvých a zmrazených mořských ryb v srpnu 2004 jsme převzali výrobu celého sortimentu rybích porcí a filet od dosavadních dodavatelů. Už v roce 2005 jsme atakovali metu 6 000 tun ročně, čtyřnásobek původní kapacity.
Dopadlo to tedy dobře – díky rozšíření výroby jsme se vyšvihli do první ligy baličů ryb. Tehdy také vzniklo samostatné oddělení kvality a bezpečnosti potravin.
Vzestup a pád
Historickým rekordem byl rok 2007, kdy jsme vyrobili přes 7 500 tun ryb. Velkou zásluhu na tom mělo balení filet z tehdy neznámých surovin blue whiting (treska modravá) a pangasius. Na jaře 2008 jsme proto zakoupili automatickou linku na balení do sáčků. Bohužel již od poloviny stejného roku začala popularita těchto ryb upadat.
Tácky
Ani to nás v listopadu 2008 neodradilo od plánu zrekonstruovat starou balírnu, abychom na jejím místě otevřeli detašované pracoviště „Tácky“. S vlnou nových druhů balení a tlaku konkurence jsme zakoupili stroj na balení čerstvých ryb do tzv. skinu. Již v prosinci jsme vyráběli nové výrobky pro sítě.
Fresh Fish Service
Od března 2012 si zákazníci začali čerstvé ryby vybírat také přímo ze speciálně upravených aut Fresh Fish Service. Stačí zavolat a některé z devíti aut přijede v podstatě kamkoli po celé ČR.
Více informací o službě naleznete na stránce:
Stránka je dostupná také na adrese:
Zlepšování nikdy nekončí
Po celých 22 let zpracovávání ryb v Kralupech dochází k přestavbám a instalování nových technologií. Poslední významný skok jsme učinili v letech 2016 a 2017, kdy jsme postavili novou budovu a otevřeli v ní zpracovnu zmrazených ryb. Ta patří v tomto segmentu výroby k absolutní špičce ve střední Evropě.
Do zrekonstruované bývalé zpracovny zmrazených ryb se pak rozšířila zpracovna a balírna chlazených ryb. Čerstvé ryby se těší stále většímu zájmu.
V říjnu 2017 se ve zpracovně zmrazených ryb rozeběhla nová výkonná linka, která rozřezává zmrazené rybí bloky na populární porce filé Nowaco. Dokonce jsme v posledních letech největším odběratelem zmrazených bloků štikozubce tichooceánského na světě.
Příště o dlouhých přípravách i dramatickém startu zpracování vepřového a hovězího masa:
- 2003 | otevření zpracovny masa v Kralupech
aneb Jak jsme jako první začali distribuovat maso na míru