30 let s Vámi: 2003 | otevření zpracovny masa v Kralupech
Úvod a seznam článků se vzpomínkami na úsměvné začátky:
- Jedeme v tom s Vámi 30 let
aneb Od stavební buňky po stabilní Bidfood
Od výrobní úpravy ke kuchyňské
Po prvním pokusu v roce 1998 s rozvozem importovaného chlazeného masa ve výrobní úpravě jsme pochopili, že do restaurací se s masem nedostaneme, pokud nedokážeme konkurovat lokálním řezníkům.
Jenže tuzemský postkomunistický masný průmysl stále většinou řídili známí soudruzi, kteří nebyli otevřeni inovacím. Proto jsme se obrátili na našeho dodavatele – menšího flexibilního soukromníka s moderním myšlením i provozem. Ten pro nás začal vyrábět vakuově balené hovězí a vepřové maso v kuchyňské úpravě. Zpočátku to vypadalo slibně, ale sortiment byl stále úzký, chyběly polotovary, zejména mleté maso, a objednávky na míru. Cena byla vyšší a kvalita kolísající. Myšlenka pana Davida Boháče vybudovat vlastní bourárnu se začala jevit jako jediná cesta.
Od projektu k otevření
Začali jsme v roce 2001. Obec nám dala za úkol vypracovat EIA studii kvůli tažné trase čápů, takže na samotný projekt jsme měli času dost. Připravili jsme provoz vpravdě evropských parametrů. Rozšířili jsme několikanásobně sortiment, připravili zákaznické objednávky, koupili stroj na mleté maso, baličku na vaničky, nabrali řezníky, pochlubili se zákazníkům a 23. června 2003 slavnostně otevřeli zpracovnu masa Nowameat – dnes Gurmet.
Ostrý start
Bohužel jsme zapomněli na zkušební provoz. Nepřeceňovali jsme se. Na rozběh jsme si vzali 30 % tehdejších objemů – cca 1 500 kg na den, ale ukázalo se, že to bylo až moc.
První ostrý den začal v 5 hodin ráno zaškolením řezníků. Ve 12 hodin přišly objednávky, nebylo hotové ani kilo, stále se školilo. V 16 hodin mělo odjet maso na depo, už se neškolilo, ale měli jsme polovinu zatím jen na bourárně. V 18 hodin poprvé zkolaboval šéf depa, ale už jsme měli půlku kartonů bez etiket. Ve 20 hodin půlka kartonů dorazila na depo. O půlnoci jsme už jen ve třech vyexpedovali poslední karton, šli uklízet a ve 2 jsme si nařídili budík na 4 ráno.
Příště od off-line katalogu zboží po současný B2B portál:
- 2004 | nástup B2B e-shopu mujBidfood.cz
aneb Jak jsme jako první zprovoznili pravěký e-shop
Stále se zlepšujeme
Do dvou měsíců jsme si veškeré objemy chlazeného masa zpracovávali sami. Do tří měsíců jsme měli nejlepší mleté maso v Praze a okolí a vynikající klobásky Chipolata a Marquez. Po půl roce jsme začali se steakovými masy. Po roce jsme jako první v ČR koupili první stroj na výrobu kalibrovaných plátků masa. Postupně další a dlouhá léta jsme byli jediní, kdo tyto kalibrovací stroje měl.
Během let se objem masa a polotovarů procházející zpracovnou Gurmet zněkolikanásobil, změnily se trendy a vzrostly požadavky gastronomie. Proto se v roce 2018 začalo se stavbou druhého provozu v Opavě i s modernizací v Kralupech. V roce 2019 jsme nainstalovali nové technologie zvyšující kapacitu výroby i umožňující atraktivnější balení.
Vznikly další nové výrobky nebo došlo ke zlepšením ve výrobě stávajících – nejoblíbenější vinné klobásy, tradiční sekaná, hamburgery různých průměrů a gramáží nebo plátky na ptáčky. Díky sesterské výrobě v Opavě se zlepšil servis zákazníkům v Česku, na Slovensku i v dalších zemích, kam se maso a polotovary Gurmet exportují.