Naše hranolky, krokety a další bramborové výrobky
Pommes frites nebo French fries?
Za kolébku hranolek se považuje Belgie, kde jde dodnes o jedno z národních jídel. O autorství hranolek však usiluje také Paříž a někteří tvrdí, že hranolky pochází ze Španělska.
Pommes de terre frites znamená francouzsky smažené brambory, ale běžně se zkráceně říká pommes frites nebo jen frites. V USA se hranolkům říká french fries nebo jednoduše fries. Toto pojmenování údajně vymysleli američtí vojáci za 2. světové války, když jim hranolky nabídli francouzsky mluvící belgičtí vojáci.
Kvalita hranolků
Mezi kritéria označení hranolků patří jejich délka, stejnoměrnost a množství skvrn. Hranolky „A“ jsou dlouhé, stejnoměrné a bez skvrn. V nejmodernějších továrnách prochází hranolky několika fázemi automatického třídění a kontroly. Hranolky s tmavou částí z běžícího pásu s naprostou přesností vystřelí paprsek tlakového vzduchu. Balení označené „B“ a „C“ obsahují směs hranolek různých délek od nejkratších po dlouhé. Ovšem podle výrobce se značení různí. Nikdy však písmena neznamenají kvalitu hlavních surovin – brambor a oleje.
Garancí vysoké a celoročně stálé kvality jsou značky bramborových výrobků Nowaco, Marquise nebo Chef´s Excellence, které u nás exkluzivně nabízí český Bidfood. Všechny dlouhodobě vyrábí spolehlivý partner na ultramoderních výrobních linkách v Belgii. Výjimkou jsou krokety, které rovněž pod přísnou kontrolou vyrábí opavský Bidfood.
Tenké hranolky Marquise, Nowaco a Chef´s Excellence
Julienne hranolky „A“ v řezu 7 x 7 mm jsou k dispozici ve velkém balení pod značkou Marquise (450115) a v malém balení Nowaco (450104). Extra dlouhé a křupavé hranolky „A+“ s prodlouženou odkládací dobou se jmenují Chef´s Excellence (450161).
Klasické hranolky Nowaco
Hranolky v řezu 10 x 10 mm Nowaco se rovněž všechny vyrábí v Belgii. V gastronomickém balení se nabízí kvalita třídění „A“ (450117) i levnější varianta „B“ (450112). Do obchodů a domácností míří hranolky v gramážích 450 g (450090) a 1 kg (450100).
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategoriích:
Prémiové bramborové výrobky
Belgické bramborové speciality Marquise
Od prověřeného belgického dodavatele pochází také další „A“ speciality Marquise: steakové hranolky ve velmi širokém řezu 10 x 20 mm (450114), bramborové plátky silné 3 až 5 mm (450113) a hranolky ve tvaru vlnek (450110).
České krokety Nowaco
Nejlepší české krokety vyrábí Bidfood v Opavě podle původní receptury nepřetržitě od roku 1976. Jedinou odlišností je použití sušených brambor namísto čerstvých ořezů z hranolek, které se zde souběžně vyráběly v 70. letech. Krokety „A“ míří do gastronomie (450550) a v malých baleních Nowaco do domácností (450535, 450512).
Americké brambory Nowaco
Nowaco americké brambory „A“ mají slupku, která brambory přirozeně chrání před přílišným vysycháním. K dispozici jsou ve velkém (450209) i malém balení (450215). Pro maloobchod navíc v kořeněné variantě s česnekem, cibulí a paprikou (450095).
Hranolky do trouby a bramboráky již dříve představily články:
- Tradiční české bramboráky (10. 5. 2017)
- Nové hranolky na doma (6. 10. 2016)