Bidfood Expo 2024 | Training Academy Marka Svobody
Marku, jak se zrodila myšlenka Bidfood Training Academy na Expu?
Na každé Expo hledáme něco nového. Na myšlenku akademie mě přivedla návštěva největšího evropského technologického veletrhu pro gastronomii v Milánu. Byla tam expozice, která měla podobný koncept. Zaujala mě představa, že bychom i my mohli pro návštěvníky vytvořit vzdělávací prostor, kde by bylo možné ukázat něco víc.
Navíc my máme Bidfood Training Academy, která funguje už 15 let a jejíž kurzy se stále těší velkému zájmu, takže jsme to spojili. Celé Gastrostudio přenést do Letňan nemůžeme, ale aspoň část z něho ano.
Nejdůležitější informace naleznete na stránce:
Akce je určena pouze pro odbornou veřejnost. Vstupenky jsou k dispozici pro přihlášené/registrované zákazníky v aplikaci nebo e‑shopu:
Jak bude expozice koncipovaná?
Půjde o částečně uzavřený a oddělený prostor, aby hosty, co k nám přijdou, nerozptyloval okolní ruch show. Také proto je akademie umístěná do interaktivní a edukační části, která se nachází mimo hlavní halu, kde jsou stánky a Star stage. Do našeho vyhrazeného prostoru se vejde zhruba 20 lidí. Takže půjde o intimnější prostředí, kde můžeme diskutovat a lidé se mohou 'koukat' kuchařům přímo pod ruce.
Na jaký program se mohou návštěvníci těšit?
Po celé tři dny zde budou probíhat takové mini vzdělávací semináře. Budeme se věnovat postupům a ukážeme si nové technologie. K vidění zde bude například speciální komora na zrání ryb nebo vakuovačka z Itálie, která umí během krátké chvíle natenderizovat maso, naložit zeleninu či jiné suroviny.
Vstupy bude mít i juniorský a seniorský národní kuchařský tým. Baoyong Zheng pak předvede techniku wokování a velvetingu, což je způsob nakládání a zkřehčování masa. Zkrátka nebude to jen o surovinách, i když ochutnávek zde budeme mít také spoustu. Věřím, že program máme nachystaný tak, že kdykoliv se u nás návštěvníci zastaví, vždy uvidí něco zajímavého.
Zmínil jste národní týmy Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Co v rámci akademie budou předvádět?
Mají za úkol připravit tipy na obědová menu a to tak, aby pokrmy měly nápad a jejich finální cena byla v rozumné výši. Zkrátka prezentovaná jídla musí dávat ekonomický smysl, aby se mohla nabízet hostům a ti byli ochotní za ně zaplatit. Chceme oslovit Martina Staňka a jeho další kolegy z praxe.
Jsou nějaké trendy, kterým se v rámci Bidfood Training Academy budete na Expu věnovat?
Při skládání programu jsem myslel i na aktuální situaci v oboru, kdy mnoho podniků řeší nedostatek kvalifikovaného personálu v kuchyních. Ukážeme si několik věcí, které jim mohou pomoct v nadcházející letní sezoně. O co přesně půjde, prozrazovat předem nechci. Bude to překvapení.
Bude akademie víc o praxi nebo o teorii?
Ještě to ladím, ale mým cílem je, aby technologie a ukázky postupů byly v poměru 50 na 50. Ono je to dost provázané. Pro představu, když bude Jay McCarthy z U.S.Beef, který se zúčastní Expa po celé tři dny, předvádět nakládání masa, bude to úzce provázané s technologiemi. Takže se obě části krásně doplní. Bude to u nás hodně živé a velmi příjemné. Žádného statického tlachání se bát nemusíte. Program máme našlapaný a doufám, že se návštěvníkům bude líbit.
Marek Svoboda
Je šéfkuchař a vedoucí Bidfood Gastrostudia. Vzdělání má v oboru kuchař/číšník. Na VŠ vystudoval obor management a chemie. Absolvoval řadu zahraničních studijních pobytů, kurzů a stáží, včetně těch v michelinských restaurací. Nyní působí také jako manažer Juniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, je akreditovaným lektorem Kulinářských kurzů v rámci EU, které vzdělávají budoucí gastronomickou generaci, a je rovněž ambasadorem US Beef pro ČR. V minulosti lektoroval na univerzitě v Minnesotě a je akreditovaným komisařem Světové asociace kuchařských spolků (WACS).