Bidfood Expo 2024 | Školní oběd Romana Staši
Jaké pokrmy budete během svých vystoupení připravovat?
Pro Expo jsem si připravil recept na špagety s domácím kečupem a trhaným rybím filé.
Proč jste zvolil právě tento pokrm?
Přemýšlel jsem hlavně nad tím, že recept by měl být atraktivní pro děti a jednoduše uvařitelný ve velkém množství. Zároveň i přivede děti k ne tolik populárním rybám, takže jsem si vzal 'na pomoc' právě špagety a domácí kečup. Obojí mají děti rády.
Bidfood Expo 2024 – Roman Staša
- úterý 21. 5. v 13:00 | Expozice školních jídelen
- středa 22. 5. v 13:00 | Expozice školních jídelen
- čtvrtek 23. 5. v 13:00 | Expozice školních jídelen
Jaké jsou vaše osobní vzpomínky na školní léta a obědy v jídelně?
Růžové rozhodně ne (smích). Ale po vítězství v soutěži MasterChef Česko jsem byl zván do různých škol na besedy. Hodně dětí také potkávám na svém projektu privátního vaření a musím říct, že jsem hodně rád, kam se gastronomie ve školních jídelnách za poslední roky posunula.
Co by si měli návštěvníci z vašeho vystoupení odnést?
Především to má být inspirace na vaření pro děti. Například, že ke špagetám fantasticky fungují i jiné věci než masové koule a kečup nemusí vždycky znamenat něco špatného. Když se udělá dobrý domácí, tak je to vlastně prima součást jídla.
Baví vás vařit před lidmi? Je to pro vás adrenalin?
Adrenalin asi ne. Je to spíše radost. Už skoro čtyři roky je to můj téměř denní chleba. A budu rád, když to tak ještě dlouho vydrží.
Těšíte se vy osobně na Bidfood Expo 2024? Na co konkrétně?
Lákadel je tam spousta. Určitě se podívám na nové trendy a také si nenechám ujít akademii Richarda Tomáše, mistra světa sushi. Celkově se na Expo moc těším.
Nejdůležitější informace naleznete na stránce:
Akce je určena pouze pro odbornou veřejnost. Vstupenky jsou k dispozici pro přihlášené/registrované zákazníky v aplikaci nebo e‑shopu:
Stal jste se tváří značky Nowaco. Jaký je váš vztah k rybám? Máte rád filé?
Pozitivní vztah k rybám jsem získal až v dospělosti. V dětství tomu bylo jinak. Hodně se na tom podepsal tehdejší způsob přípravy, který v devadesátkách 'frčel'. Ryby byly připravovány šíleně a bylo skoro jedno, jestli jste si ji dali ve školní jídelně nebo v restauraci.
Filé mám rád, je to taková ideální surovina na vaření, když člověk potřebuje připravit nějaké rychlé jídlo. A musím říct, že když jsem viděl na vlastní oči v Americe, jak se filé připravuje de facto už na moři, tak už mám k téhle surovině absolutní důvěru.
Před čtyřmi roky jste vyhrál populární soutěž MasterChef Česko. Jak se od té doby změnil váš život?
Převrátil se mi úplně naruby, ale neměnil bych. Měl jsem a pořád mám možnost poznat spoustu zajímavých lidí. Navíc před rokem se ke kuchařině připojilo i moderování a obojí mě moc baví.
V roce 2021 vám vyšla kuchařka Matla, která se v hodně ohledech liší od ostatních publikací plných receptů. Co vás při jejím sestavování inspirovalo?
Inspirace byla jednoduchá. Jde o můj vlastní život. V kuchařce tak najdete recepty ke každému roku, který jsem prožil, a také recepty jídel, které jsem vařil v soutěži. A to vše je proloženo příběhy z mého života včetně celkem detailního popisu mé cesty od hokeje přes ultra maratóny, profesi kondičního trenéra až po studium psychoterapie i samotnou účast v MasterChefovi.
Kde vlastně berete nápady při vaření?
Asi jako všichni kuchaři. Při poznávání zahraničních kuchyní, během cestování po světě, z kuchařek slavných zahraničních kuchařů, ale i díky projektu privátního vaření #BEZADRESY také přímo od lidí z různých regionů naší země.
Čemu se nyní věnujete? A co chystáte?
Věnuji se moderování, vaření, začal jsem zase ve volnu sportovat a taky podstatnou část času mi bere největší radost i výhra mého dosavadního života, můj syn Samuel.
Roman Staša
Je kondiční trenér a bývalý juniorský hokejista. Do povědomí veřejnosti se dostal jako vítěz čtvrté řady populární televizní reality show MasterChef Česko v roce 2020. O rok později mu vyšla vlastní kuchařka s názvem Matla. Od roku 2022 moderuje na TV Nova pořad Víkendová Snídaně a také už několik let nabízí možnost privátního vaření.