Bidfood Expo 2024 | Fusion kuchyně Tomasze Królikowského
Na Bidfood Expo 2024 budete mít premiéru. Co budete připravovat?
Plánuji něco ve stylu fusion. Rád bych účastníkům show předvedl, jak se dají vzájemně skloubit východní a západní chutě. Recepty, které budu připravovat, jsem již úspěšně představil na jiných významných gastronomických akcích a věřím, že i pro návštěvníky Expa bude sledování mojí show zážitkem. Jsem také hodně zvědavý na očekávání, s jakým na show přijdou návštěvníci, zda je bude více zajímat tradiční čínská kuchyně či naopak více ta evropská.
Bidfood Expo 2024 – Tomasz Królikowski
- úterý 21. 5. v 15:00 | Star Stage
- středa 22. 5. v 12:30 | Bidfood Akademie
- čtvrtek 23. 5. v 12:30 | Bidfood Akademie
Co by si měli hosté z vaší show odnést? Co je chcete naučit?
Prvně, vaření před lidmi na pódiu mě velmi baví. Je to pro mě adrenalin. Ten tlak na to, abych podal mimořádný výkon, mám rád. S návštěvníky chci sdílet poznatky o tom, co je skutečné umami. Budu mluvit o prémiové ústřicové omáčce, prémiové světlé a tmavé sójové omáčce. Poukážu na jejich rozdíly a na to, jak se dají využít při každodenním vaření. Mluvit budu i o fusion kuchyni a jak lze používat omáčky Lee Kum Kee v tradiční západní gastronomii.
Nejdůležitější informace naleznete na stránce:
Akce je určena pouze pro odbornou veřejnost. Vstupenky jsou k dispozici pro přihlášené/registrované zákazníky v aplikaci nebo e‑shopu:
Těšíte se Bidfood Expo 2024?
Velmi. Miluji cestování a jsem nadšený z každé příležitosti, kdy mohu poznat novou destinaci, nové lidi a novou kuchyni. Už samotná návštěva Prahy je vzrušující. Také se těším, že na Expu navážu nové cenné obchodní kontakty a potkám spoustu zajímavých profesionálů v oboru. Také věřím, že budu dobrým ambasadorem společnosti Lee Kum Kee Europe.
V gastronomii se pohybujete přes 20 let. Co se za tu dobu změnilo? Jaké trendy podle vás v současnosti převládají?
Gastronomie je velmi dynamický obor! V průběhu let jsme zažili mnoho vzestupů a pádů. Ať už šlo o ekonomickou recesi, pandemii koronaviru nebo globální oteplování. Tohle všechno má na nás velké dopady a my se musíme umět přizpůsobit.
Co se týká trendů, řekl bych, že v poslední době se v nabídkách evropských restaurací objevuje stále více pokrmů inspirovaných Asií. Fúze evropských a asijských chutí je na vzestupu. Nejde o žádný krátkodobý trend. Tato vlna nabírá na významu tím, že stále více šéfkuchařů experimentuje s novými ingrediencemi, technikami a chutěmi. Přesně v tomto duchu se ponesou má vystoupení na Bidfood Expo 2024.
Českým kolegům ukážu, jak omáčky Lee Kum Kee mohou podnítit jejich kreativitu a posunout typická západní jídla výše. Zkrátka půjde o takovou oslavu rozmanitosti chutí a přijetí kulturních inovací!
Svou kuchařskou kariéru jste zahájil v italském Miláně. Co vám tyto začátky daly?
Otevřel jsem se světu. Poprvé jsem se přestěhoval do zahraničí a měl jsem možnost se detailně seznámit s jednou z nejoblíbenějších světových kuchyní. Byl jsem v centru dění. Setkal jsem se s úžasnou kulturou, potkal jsem skvělé lidi, pracoval s prvotřídními surovinami a připravoval jsem sezónní jídla. Také to byla super příležitost, jak se naučit nový jazyk. Čerstvé mořské plody, výtečné těstoviny, dobré steaky a práce u grilu, co víc jsem si mohl přát?
Několik let jste strávil také ve Spojeném království, kde jste pracoval v největších restauracích v Londýně. Co nejdůležitějšího jste se zde naučil?
Pobyt ve Velké Británii byl klíčovým momentem v mé kariéře. Právě zde jsem si osvojil rozsáhlé vědomosti o mezinárodních kuchyních, ať už evropské, americké, asijské nebo africké.
Získal jsem zde také úctu a respekt k systému řízení kuchyně – od základních pravidel provozu až po motivaci zaměstnanců. Bylo to postavené tak, že i pomocník kuchyně tzv. Commis chef se mohl časem vypracovat na šéfkuchaře.
Navíc ty roky v Anglii mi daly hodně i po osobní stránce. Seznámil jsem se tam se spoustou lidí a našel jsem zde mnoho přátel, kteří pracují ve významných podnicích.
Nyní jste zpět v Polsku, kde vedete kulinářské kurzy. Na co v nich kladete největší důraz?
Kurzy dělám po celém Polsku. Konají se na nejrůznějších místech. Většinou jde o kulinářská studia, restaurace či hotely. Většinu času se zabýváme vytvořením a skladbou jídelníčků, školí se personál a také učím kuchaře při vaření přemýšlet. Také předvádím různé techniky vaření v různých stupních obtížnosti.
Spolupracujete také s knižním nakladatelstvím Kukbuk a televizí TVP2, kde máte vstupy. Naplňuje vás to?
Baví mě jak spolupráce s Kukbuk, tak i ranní show na 2. programu veřejnoprávní Polské televize. Snažím se jak průměrným hospodyňkám, tak i profesionálním kuchařům předat spoustu pozitivní energie, cenné rady a kuchařské triky. Mám tři až pět minut ve vysílání, do kterých se snažím vtěsnat co nejvíce praktických znalostí, které divákům usnadní vaření. Výsledek jejich snažení by pak měl být lepší a zdravější.
Také se snažím do vstupů přidávat historické detaily a zajímavosti, aby to bylo celé zábavné. Živá televizní vystoupení jsou pro mě velkou výzvou. Posouvají mě pracovně i soukromě. Učím se pracovat pod tlakem, být kreativnější, flexibilnější a také vtipnější!
Tomasz Królikowski
Je populární polský kuchař, gastronomický poradce a ambasador společnosti Lee Kum Kee. Během více jak dvacetileté praxe působil také v zahraničí. Zkušenosti nejprve sbíral v Miláně pod dohledem místních šéfkuchařů. Následně působil ve Velké Británii, kde pracoval pro největší londýnské restauratéry na West Endu. Do rodného Polska se vrátil v roce 2013, kdy zamířil do bistra Słony, jenž je známé pro své moderní pojetí polské kuchyně. O tři roky později byl u otevření restaurace Kuchnia Otwarta ve Varšavě. Nyní se věnuje Cook Up Academy a spolupracuje také s knižním nakladatelstvím Kukbuk a televizí TVP.