Bidfood Expo 2024 | Expozice ryb s kuchaři i vzácnými úlovky
Bidfood Expo 2024 – expozice ryb
- úterý 21. 5. | Jiří Sovíček, šéfkuchař restaurace Di Carlo
11:00 | losos Hiddenfjord
14:00 | tuňák - středa 22. 5. | Karel Matyáš, šéfkuchař restaurace Chorvatský mlýn
11:00 | chobotnice
14:00 | ústřice - čtvrtek 23. 5. | Marek Šterner, šéfkuchař restaurace Arrigo
11:00 | jeseter
14:00 | mušle sv. Jakuba
A to původní plány byly ještě o něco velkolepější. „Řidič každého auta Fresh Fish Service vybral jednu restauraci, kterou zaváží a je něčím výjimečná. My jsme oslovili jejího šéfkuchaře s nabídkou vystoupení na Expu,“ prozrazuje Michaela Machová, vedoucí Fresh Fish Service, a pokračuje: „Ohlas byl tak velký, že nás to samotné zaskočilo. Bohužel při plánování programu se ukázalo, že z časových a organizačních důvodů je to nerealizovatelné. Proto jsme nakonec zvolili variantu jeden den a jeden šéfkuchař, který bude mít dvě vystoupení, přičemž pokaždé bude připravovat jiný pokrm.“
Nejdůležitější informace naleznete na stránce:
Akce je určena pouze pro odbornou veřejnost. Vstupenky jsou k dispozici pro přihlášené/registrované zákazníky v aplikaci nebo e‑shopu:
Losos, chobotnice či jeseter
Jiří Sovíček
Působí jako šéfkuchař v restauraci Di Carlo. Svůj kuchařský um potvrdil vítězstvím v několika domácích i mezinárodních soutěžích. Několik let byl v týmu kuchařů v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě, kde měl tu čest vařit pro řadu umělců a významných osobností. Jiří má bohaté zkušenosti z různých restaurací a kuchyní, což mu pomohlo porozumět různorodosti italské kuchyně, kterou si oblíbil, i potřebám zákazníků.
V úterý před obědem vystoupí šéfkuchař Jiří Sovíček z restaurace Di Carlo. Expozici provoní grilovaný losos Hiddenfjord. „Jde o opravdu exkluzivní surovinu. Losos pochází z Faerských ostrovů a je do dvou hodin po vylovení vyfiletován. Rigor mortis tak nastává až ve chvíli, kdy je ryba zpracovaná. Díky tomu se s filety velmi dobře pracuje a chuť masa je výjimečná,“ vysvětluje Michaela Machová a doplňuje: „My jako Bidfood jsme jediným prodejcem těchto filetů v Česku.“ Odpoledne se pak návštěvníci Expa mohou těšit na tuňáka.
Karel Matyáš
Je šéfkuchařem restaurace Chorvatský mlýn. Středomořskou kuchyni si oblíbil již v počátcích své kuchařské kariéry. Klade důraz na kvalitu a rád pracuje s mořskými plody a rybami z Jaderského moře. Zakládá si na sezonních potravinách a jednoduché přípravě, kdy jsou zachovány základní chutě surovin. Je nepřekonatelný v přípravě chobotnice "pod pekou", specializuje se také na ústřice. Jeho um potvrzuje i stříbrná medaile z mezinárodní kuchařské soutěže Perla moře, která se koná na ostrově Brač. Největší radost má Karel z toho, když se hosté vrátí do jeho podniku.
Ve středu přijde řada na chobotnici v podání Karla Matyáše z Chorvatského mlýna, který byl hned v několika jadranských médiích označen za nejlepší restauraci nabízející chorvatské jídlo ve střední Evropě. A právě chobotnice je Karlovou velkou specialitou. Zajímavá bude i samotná příprava hlavonožce, který se normálně před grilováním musí zhruba dvě hodiny vařit. „Na stánku budeme mít technologickou novinku – parní troubu od společnosti Gama holding. Díky ní se náročná příprava zkrátí na pouhých 20 minut,“ říká Michaela Machová. Ve druhém vstupu pak Karel Matyáš bude připravovat ústřice.
Marek Šterner
Je šéfkuchařem v restauraci Arrigo. Marek zastupuje moderní a originální styl gastronomie. Nebojí se experimentovat a kombinovat suroviny, které by zákazník nečekal.
V poslední den Expa vystoupí Marek Šterner ze severočeského Arriga. „Jde o mladého a dynamického šéfkuchaře, který vyznává moderní gastronomii. Připravovat bude jesetera, který je aktuálně hodně trendy, a mušle sv. Jakuba,“ poznamenává vedoucí Fresh Fish Service a dodává: „Zakončením všech těchto show budou ochutnávky. Chystat budeme vždy 40 až 50 porcí od každého pokrmu.“
Druhy oblíbené, ale i ty exotické
Pozvaní šéfkuchaři však nebudou jen vařit. Návštěvníkům show své oblíbené druhy také blíže představí. O dalších vystavených úlovcích pak budou hovořit garanti Petr Čtrnáct, Jan Šimon a Josef Mráz, kteří mají v Bidfoodu sortiment ryb a seafoodu na starosti. A že se jim pusa nezavře! Na stánku totiž bude k vidění to nejlepší ze sortimentu čerstvých ryb, ale také seafood a mražené ryby.
„Budeme tam mít pestrý mix lokálních sladkovodních ryb (jeseter, pstruh, candát...), ale také mořských ryb ze severu Evropy i z větší dálky a z tropických moří. Z exotických půjde o alfonsina, ropušnici, rybu svatého Petra či kanice. Z chorvatských ryb pak zubatce, pražmu, vlka a nejspíše i ombrinu,“ vyjmenovává Petr Čtrnáct, senior garant nákupu čerstvých ryb a rybích porcí ze společnosti Bidfood, a doplňuje: „K tomu samozřejmě nebudou chybět 'skořápky', tedy mušle, ústřice a krevety – předvařené i syrové tygří.“
V expozici ryb bude poprvé i Fresh Fish Service
K tomu, aby expozice ryb navodila tu správnou atmosféru, pomůže plátno, na němž budou běžet záběry moře. Novinkou také bude vlastní koutek Fresh Fish Service. „Budeme tam mít propagační materiály a vizitky s kontakty na naše prodejce,“ popisuje Michaela Machová, vedoucí Fresh Fish Service, a uzavírá povídání: „Já osobně se na Expo už moc těším. Bude skvělé se potkat se zákazníky a popovídat si s nimi o rybách, které tak moc milujeme!"