Bidfood Expo 2024 | Zaostřeno na školní jídelny
Bidfood Expo 2024 – školní jídelny
- úterý 21. 5. + středa 22. 5. + čtvrtek 23. 5.
11:30 | pódium Zařazování surovin do spotřebního koše ve školní jídelně
13:00 | expozice/vaření Roman Staša, vítěz soutěže MasterChef Česko 2020
14:00 | pódium Správná výrobní a hygienická praxe
Bidfood Expo 2024 – soutěž AKC ČR
- čtvrtek 23. 5.
Školní jídelna roku 2024
Situace ve školních jídelnách není zrovna lehká. „Potýkají se s úbytkem personálu na většině pozic. Sehnání nových pracovníků je problém. Motivace a zájem uchazečů jsou mizivé. Do toho se zhoršuje technický stav starších provozů, který bývá často neřešitelným problémem pro mnohé zřizovatele menších a středních obcí,“ vysvětluje Lukáš Doubek, ředitel projektu Jídelny.cz, který je jedním z významných partnerů sekce na veletrhu, a zdůrazňuje: „Přitom bez finančních prostředků, tj. bez personálu a provozu-schopných jídelen nelze dlouhodobě udržet současnou kvalitu služeb.“
Aktuálně není žádnou výjimkou, že vedoucí pracovníci školních jídelen vedou boj na několika frontách. „Často dělají práci za chybějící podřízené, ale pak jim chybí potřebný čas pro kvalitní řízení provozu,“ poznamenává Lukáš Doubek. S ním souhlasí i Pavel Melich, manažer pro školní stravování ze společnosti Bidfood, který má celou sekci školních jídelen na show na starosti. „Proto jsme se rozhodli toto téma vytáhnout do popředí letošního Expa. Chceme profesionálům z oboru ukázat a poradit, jak mohou chod školních kuchyní zefektivnit,“ uvádí.
Živá vaření s Romanem Stašou
Bidfood připravil na Expo rozsáhlou expozici o rozměrech 13x4 metry, jež bude věrně kopírovat provoz ve školních jídelnách. „Návštěvníci tam najdou výdejnu obědů i zázemí kanceláře,“ popisuje Pavel Melich z Bidfoodu a dodává: „Dvakrát denně po celou dobu trvání show zde budou také probíhat živá vaření. Jedním z kuchařů bude Roman Staša, vítěz populární soutěže MasterChef Česko, který si chystá pro návštěvníky zajímavé pokrmy z ryb.“
Nejdůležitější informace naleznete na stránce:
Akce je určena pouze pro odbornou veřejnost. Vstupenky jsou k dispozici pro přihlášené/registrované zákazníky v aplikaci nebo e‑shopu:
Rady odborníků i tematické přednášky
Součástí velké expozice bude i zázemí kanceláře. „Právě zde budou k dispozici odborníci i metodici na školní stravování, kteří návštěvníkům ochotně zodpoví veškeré dotazy,“ říká Lukáš Doubek z Jídelny.cz. Právě experti z tohoto projektu také zaštítí odborné přednášky, přičemž zvolená témata řeší snad každý, kdo v těchto provozech dělá.
„Spotřební koš stále vyvolává diskuse. Zařazení potraviny do správné skupiny je jedním z nejnáročnějších úkolů, které souvisejí s jeho výpočtem. Podrobně tak rozebereme skupiny potravin spotřebního koše. Popíšeme nejen, jak do nich zařadit běžné potraviny, ale ukážeme i principy, podle nichž se zařazují nové výrobky na trhu. Uvedeme i mnoho konkrétních příkladů z poslední doby a dotazy z jídelen i od dodavatelů, kteří tyto produkty vyrábějí,“ prozrazuje Lukáš Doubek a pokračuje: „Podobně je to i s dodržováním správné výrobní a hygienické praxe. Také toto téma vyvolává spoustu otázek. Tou vůbec nejčastější je, jak správně postupovat při zpracování potravin od příjmu surovin až po výdej pokrmů, aby na konci byl vždy zdravotně nezávadný pokrm. Proto si projdeme všechny body výrobního procesu i rizika, na která je potřeba myslet.“
Soutěž Školní jídelna roku
Ovšem v rámci Bidfood Expa nepůjde jen o teorii. Inspirací může být první ročník klání o Školní jídelnu roku 2024, které proběhne ve čtvrtek 23. května pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „Opravdu se na něj velmi těšíme. Jde o evoluci soutěže o nejlepší školní oběd, která měla dlouholetou tradici a my jsme u ní byli od samého začátku,“ připomíná historii Lukáš Doubek z Jídelny.cz a láká návštěvníky: „Je úžasné pozorovat, jaké recepty a na jaké úrovni jsou účastníci schopni uvařit.“
Chutné a zdravé školní obědy
Už dávno totiž děti nad tácy a talíři neohrnují nos. „Stravování ve školních jídelnách se snaží více přiblížit aktuálním trendům,“ komentuje Lukáš Doubek a dodává: „Mezi mladší generací strávníků rezonuje téma zdravé a pestré výživy, ale také zdravá forma pokrmů typických pro bistra a rychlá občerstvení. Mnohé jídelny zároveň připravují tematické jídelníčky a vzdělávací program pro strávníky.“
Pokud pracujete ve školní jídelně či se o problematiku stravování v těchto provozech zajímáte, rozhodně si nenechte ujít letošní Bidfood Expo! Rozšíříte si zde povědomí o dostupných surovinách a také ochutnáte zajímavé pokrmy. Nápadů a inspirace pro přípravu obědu pro děti totiž nikdy není dost.
S projektem Jídelny.cz spolupracuje Bidfood od roku 2008 a patří k jeho hlavním partnerům. Společný mají zájem o podporu a vzdělávání kuchařů z institucionální gastronomie. Každoročně pořádají Nové trendy v moderním vaření, kam Bidfood dodává suroviny. Bidfood se tradičně účastní také soutěže o nejlepší školní oběd, která se v roce 2024 mění na soutěž Školní jídelna roku. Bidfood jako jediný v Česku podporuje vzdělávání a soutěže dlouhodobě.
S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Bidfood jako jediný v Česku podporuje vzdělávání a soutěže dlouhodobě. Již od roku 2005 je stabilním generálním partnerem soutěže Gastro Junior Bidfood Cup. Bidfood na soutěže i trénink dodává špičkové suroviny.