Nová balírna čerstvých ryb se otevírá
Bidfood Kralupy je největší zpracovatel čerstvých chlazených a hluboce zmrazených ryb a mořských plodů v Česku. Původní balírnu čerstvých ryb 19. listopadu 2020 zcela zničil požár. Škoda na objektu z roku 2004 dosáhla 230 milionů a budova musela být stržena.
Již za rekordních 21 dnů se podařilo obnovit výrobu v náhradních prostorách a distribuci čerstvých ryb alespoň s omezeným sortimentem. V únoru 2021 chyběli v nabídce už jen živí humři.
Mezitím se již rozeběhly přípravy stavby nové moderní budovy. Stavět se začalo v květnu 2021. Výroba zde bude zahájena v červenci 2022. Provoz s plochou 2 500 m² je o 1 000 m² větší než ten původní. Prostory umožní navýšit výrobu až o 50 %, přičemž jsou úspornější.
Při výstavbě jsme kladli důraz na ekologičnost a bezpečnost objektu. Je zde led osvícení, samozhasínání a nejmodernější protipožární systém. Zároveň jsme investovali do větší automatizace výroby a nejmodernějších strojů.
Predrag Bilič | ředitel společnosti Bidfood Kralupy
Investice do budovy včetně technologií a strojů se vyšplhala na 400 milionů Kč. V objektu nechybí nové šatny, sociální zázemí pro zaměstnance, sklad obalů či prostory údržby.
Nová zpracovna čerstvých ryb má kapacitu 300 tun ryb měsíčně. Sortiment zahrnuje 40 druhů sladkovodních a mořských ryb. 90 % z nich pochází ze zahraničí, 10 % z Česka. Prodejnosti dominuje losos, ale stále častěji se na jídelníčku restaurací a domácností objevují i další ryby. K nim patří pstruh duhový, candát, tuňák, treska tmavá či obecná, pražma královská a mořský vlk.
Novinky od požáru po otevření nové zpracovny čerstvých ryb:
- 12. 10. 2022 Čerstvé ryby v ostrém provozu
- 21. 6. 2022 Nová balírna čerstvých ryb se otevírá
- 14. 6. 2021 Čerstvé ryby – nové stroje a nový design
- 14. 4. 2021 Čerstvé ryby – restart zpracovny
- 20. 11. 2020 I po požáru stojíme pevnýma nohama na zemi