Čerstvé ryby – nové stroje a nový design
Zatímco první měsíce po listopadovém požáru byly po ztrátě moderních strojů návratem do minulosti a k vyššímu podílu ruční práce, nyní již naplno běží trojice nových strojů. Jejich vyšší kapacity nebo nové funkce naopak posouvají zpracovnu čerstvých ryb do budoucnosti.
Vykosťovač Marel
Namáhavé ruční vykosťování filet z lososa, které přibližoval minulý článek o zpracovně, skončilo. Nový stroj značky Marel se dvěma souběžně běžícími pásy rychle vykostí dvě filety najednou. Je tak o 100 % výkonnější oproti původnímu jednopásovému stroji.
Krájecí kalibrovací zařízení Marel
Nový kráječ Marel má stejnou konfiguraci jako požárem zničený stroj. Vložený filet skenuje dvěma kamerami, provede výpočet a krájí na požadovanou specifikaci výrobku, např. 150 g porce. Výkon stroje při krájení na přesně kalibrované porce je cca 400 kg/h, u nekalibrovaných až 500 kg/h.
Balicí linka skin Multivac
Nová linka Multivac pro balení čerstvých ryb, filet nebo porcí do tzv. skinové vaničky má v porovnání se starším modelem o 40 % větší kapacitu. Navíc výroba může probíhat současně na obou linkách, na které navazují plně automatická označovací zařízení k vážení a etiketování.
Oproti dřívějšku má balicí linka novou součást: Full Wrap Multivac aplikuje na vaničku místo klasické etikety papírový převlek. Balení je tak oblepeno kolem dokola, čímž se zvětšuje prostor pro textaci a design balení.
Změny designu se dočkaly čerstvé ryby Nowaco – losos obecný, losos divoký keta, treska obecná svíčková, pstruh lososovitý, tuňák žlutoploutvý, candát obecný či štikozubec argentinský, které většinou prodávají vybrané supermarkety. Další výrobky se balí do privátních obalů.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz mj. v kategorii:
Stavba zpracovny čerstvých ryb
Na místě shořelé zpracovny se již rýsuje skelet nové budovy. Nová, větší a modernější zpracovna čerstvých ryb by se mohla otevřít koncem roku 2021.
Novinky od požáru po otevření nové zpracovny čerstvých ryb:
- 12. 10. 2022 Čerstvé ryby v ostrém provozu
- 21. 6. 2022 Nová balírna čerstvých ryb se otevírá
- 14. 6. 2021 Čerstvé ryby – nové stroje a nový design
- 14. 4. 2021 Čerstvé ryby – restart zpracovny
- 20. 11. 2020 I po požáru stojíme pevnýma nohama na zemi