Čerstvé ryby – restart zpracovny
21 dní po požáru
19. listopadu 2020 odpoledne, kdy vzplál sklad obalů a od něj zpracovna čerstvých ryb s moderními stroji, nikdo nevěděl, co bude dál. Nikdo si nedovedl představit ten zázrak, že za 21 dní se obnoví výroba a distribuce čerstvých ryb alespoň s omezeným sortimentem.
Velké poděkování všem, kteří se na restartu zpracování čerstvých ryb a výroby podíleli a stále podílejí. Jak se říká – v nouzi poznáš přítele – a tady se jednoznačně ukázalo, jak silný jsme tým.
Daniel Volf | ředitel výroby Bidfood Kralupy
Dočasné prostory
V rámci areálu byly vyčleněny dva vhodné prostory. Velmi rychle byly upraveny, aby splňovaly potřebné parametry pro zpracování ryb. Od února již Bidfood dodává plnohodnotný sortiment čerstvých ryb a plodů moře. K úplnému sortimentu chybí snad jen akvária s živými humry.
Na kosti s pinzetou
Zničené moderní stroje znamenají návrat časem zpět a více lidské práce. První dočasné pracoviště slouží k přípravě zboží pro gastronomické zákazníky a k ručnímu filetování lososů. V posledním kroku tu místo vykosťovacího stroje zkušení filetáři vytahují neuvěřitelnou rychlostí poslední kostičky speciální pinzetou. Do deseti vteřin vytáhnou všech 28 až 30 kostí z každého filetu.
Dědeček stroj
Druhý dočasný prostor slouží pro balení čerstvých ryb, filet nebo porcí do maloobchodních balení. Do Kralup se proto z opavské zpracovny masa vrátil starý balicí stroj z roku 2003. Bidfood ho koupil v listopadu 2008 již repasovaný původně pro balení ryb do tzv. skinu.
Místo požáru
Mezitím se na požářišti uklízely trosky stavby, výrobních strojů, spálené ryby, obaly a vše ostatní, co bylo ztraceno. Vybouraly se podlahy se základy a vše uklidilo, takže nyní je místo dokonale vyčištěno.
Říká se, že život Vám naloží jen tolik, kolik unesete. – To platí i v pracovním životě. Když to břímě nese více lidí, jde to lépe. Až požárem jsem si plně uvědomila, jak jsme silná společnost a jak mám skvělé kolegy. Děkuji všem lidem z výroby, kolegům výrobákům, lidem ze skladů, kvality, IT, logistiky, technickohospodářské správy, nákupnímu, finančnímu a personálnímu oddělení za podporu a především lidem z vedení za jejich jasná rozhodnutí, která byla nejdůležitější.
Michaela Machová | vedoucí výroby – čerstvé ryby
Novinky od požáru po otevření nové zpracovny čerstvých ryb:
- 12. 10. 2022 Čerstvé ryby v ostrém provozu
- 21. 6. 2022 Nová balírna čerstvých ryb se otevírá
- 14. 6. 2021 Čerstvé ryby – nové stroje a nový design
- 14. 4. 2021 Čerstvé ryby – restart zpracovny
- 20. 11. 2020 I po požáru stojíme pevnýma nohama na zemi