V soutěži o nejlepší školní jídelnu v Plzni bojuje 22 provozů
Nápad na soutěž vzešel od vedení města a partnerů. „Ze žákovského parlamentu jsem vnímala, že na některých školách nejsou děti spokojené s jídlem ve školních jídelnách,“ říká Lucie Kantorová, náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovní ruch města Plzně, a pokračuje: „Bylo to ale jen někde. Někteří školáci oponovali, že oni mají obědy skvělé. Takže jsme si řekli, proč se nepřiučit od těch, kde to funguje, a nepřenést to jinam.“
Soutěž má motivovat k hledání nových receptů
Hlavním důvodem pro vyhlášení soutěže bylo to, aby školní jídelny začaly zkoušet nové věci a připravily se na nový spotřební koš. „Je důležité, aby se personál nebál a na změny se připravil,“ poznamenává Lucie Kantorová a doplňuje: „Motivací je ovšem i začlenění nových receptů a také zájem o práci kuchařek a kuchařů. Uvědomujeme si, že mají nízké platy a přitom vaří tisícovku jídel denně.
Takže v rámci této soutěže za nimi chodíme do kuchyní, chválíme je a odborníci z poroty jim mohou na místě poradit, co lze zlepšit nebo jak si ulehčit práci.“ Vedení města si umí spočítat, že pokud se kvalita podávaného jídla zvýší, ubude zbytků, které děti vrací do okének. Bude tak méně odpadu.
Školní jídelny trápí chybějící vzdělávání personálu
Právě rady jsou potřeba jako sůl. „Holky a kluci, kteří vaří ve školních jídelnách, se nikam nedostanou. A to je obrovská škoda. Často se stává, že ustrnou na místě. Dělají skvělou rajskou, svíčkovou a buchtičky se šodó, ale s novými surovinami si neporadí,“ uvádí Petr Konečný, šéfkuchař a vedoucí týmu Banquet ze společnosti Bidfood, který je jedním z komisařů, jenž hodnotí pokrmy v soutěži. Ve školních jídelnách se pohybuje 11 let, a tak zná jejich stav velmi dobře. „Pro mě jsou hvězdy všichni, kteří se do této soutěže přihlásí. Už jen to, že to chtějí zkusit, je skvělé,“ chválí je.
Překvapivé kombinace a hra se surovinami
Před spuštěním soutěže proběhl na začátku ledna velký šestihodinový workshop, kde ostřílení kuchaři Petr Konečný a Pavel Smékal z Banquet týmu ukazovali pracovníkům jídelen, jak lze zajímavě připravit rybu i luštěniny. Jejich vaření mělo být inspirací. Teď, když soutěž běží naplno, je zřejmé, že snaha padla na úrodnou půdu. Kuchaři a kuchařky se do plnění zadání pustili s vervou.
To dokládají i pokrmy, které nachystaly kuchařky z jídelny u 4. ZŠ v Plzni. Šlo o červenou čočku po indicku s rýží a tortillu se zeleninou, rybími hranolky z nilského okouna s koprovým dresinkem. „Z dnešního oběda jsem nadšený. Rýže s červenou čočkou na indický způsob byla skvěle připravená i dochucená. A zabalit rybu do tortilly je za mě senzační nápad. Pozoroval jsem i děti, jak jí. Talíře vracely prázdné,“ hodnotí obědy Petr Konečný z Bidfoodu a dodává: „Je to taková hra na schovávanou, jak do školních obědů propašovat více zdravých potravin. Tady je to jasně vidět. Když se ryba dala do tortilly, děti ji akceptovaly a snědly.“
Při hodnocení se řeší nápad i jeho provedení na talíři
V soutěži nachystaná jídla hodnotí odborná komise. V ní je kromě zástupce společnosti Bidfood také někdo z členů Asociace kuchařů a cukrářů ČR, člen zastupitelstva města Plzeň a pak děti z dané školy, povětšinou z žákovského parlamentu. Ty v bodování berou v potaz nejen dvě servírovaná jídla, ale dlouhodobou kvalitu obědů.
„Zajímá nás, jak jídlo vypadá, jelikož se jí i očima. Pak hodnotíme chuť a mě osobně hodně zajímají textury, aby jich tam bylo víc. Aby bylo něco měkkého, křupavého atd.,“ prozrazuje Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, a pokračuje: „Řešíme i vyváženost chuti a zda je jídlo uvařitelné i v běžném provozu, což zatím všude bylo. Kontrolujeme také, zda bylo splněné zadání. Tedy, zda školní jídelna připravila bezmasé jídlo a pokrm z ryby.“
Velké květnové finále v Kralupech
Do konce března bude probíhat hodnocení přímo v plzeňských školních jídelnách. Posléze dojde k vyhodnocení výsledků a v květnu pak šest nejlepších vyšle své zástupce do boje do Kralup nad Vltavou, kde v Bidfood Gastrostudiu proběhne finále soutěže.
Už nyní je ale zřejmé, že Plzeň bude mít následovníky. O klání mezi školními jídelnami je zájem i z dalších míst. „Ozývají se nám další školy a jejich zřizovatelé, že se jim projekt líbí a rádi by do něj šli také. Například v Ústeckém kraji by se podobná soutěž mohla spustit na podzim. Uvidíme ale, jak to celé ještě dopadne,“ uzavírá Petr Konečný.