Soutěž školních jídelen inspiruje
Finálového kola 3. ročníku soutěže vaření se 25. října zúčastnilo 14 kuchařek a kuchařů ze školních jídelen, kteří postoupili z úvodního korespondenčního kola. Soutěžící měli za úkol navrhnout a připravit tříchodové menu z moderních a nutričně vyvážených surovin na zadané téma.
Nejlepší polední bezlepkové menu s využitím zvěřiny nebo hovězího masa připravili:
1. Kristina Horňáková, MŠ Na Korábě, Praha 8:
- Polévka fenyklová s mandlemi
- Daněk na lesních houbách, bramborovo-kapustové pyré
- Jáhlové kuličky s horkými jahodami
- Domácí zázvorová limonáda s citronem
2. Jiří Pšenčík, ZŠ Gutova, Praha 10:
- Dýňový krém s červenou čočkou
- Pljeskavica s balkánským sýrem, dip z pečených paprik, polentové hranolky
- Čokoládová quinoa se šlehaným tvarohem a višněmi
- Voda
3. Jaroslava Linková, Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4:
- Mrkvový krém se zázvorem a ricottou
- Daňčí kýta se špenátovou krustou, bramborovo-dýňové pyré
- Makový pudink s banánovým kompotem
- Okurková domácí limonáda
4. Jana Coufalová, MŠ Matěchova, Praha 4:
- Farmářská polévka s kukuřičnými noky
- Dušené hovězí se sušenými rajčaty a mrkví, šťouchané bylinkové brambory
- Tvarohovo-jogurtový krém s banánovo-malinovým pyré
- Bylinkový čaj
5. Olga Didunyková, ŠJ Dražického náměstí, Praha 1:
- Dýňový krém s kokosovým mlékem, parmezánem a černým sezamem
- Zvěřinové ragú, otýpka fazolových lusků, batátové hranolky
- Smetanový krém s pepitkami a mangem
- Mátová voda
Cenu strávníků – ocenění nejlepšího pokrmu – získal:
Miroslav Petr, ŠJ Dušní, Praha 1:
- Cuketový krém s pepitkami
Základní suroviny naleznete na mujBidfood.cz především v kategoriích:
Soutěž připravila Asociace zřizovatelů školních jídelen ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Hlavním partnerem soutěže je Bidfood, který na všechny ročníky soutěže dodává veškeré suroviny.