Osvěžující vinné koktejly
Spritz, střik dovedený k dokonalosti
Spritz je typický italský aperitiv, který se míchá z italského šumivého vína (často prosecco), hořkého likéru (obvykle Aperol nebo Campari) a sodové vody. Podává se obvykle s ledem a plátkem pomeranče.
Ve stále oblíbenějších odlehčených variantách se místo likérů používají sirupy. Moderní koktejly z rodiny Spritz se dnes servírují po celém světě. Všechny následující vinné nápoje se míchají v Itálii z bílého perlivého vína. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 7 %. Teplota podávání se doporučuje 6 až 8 °C, nalévat do sklenice s ledem a ozdobit.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategoriích:
Ciao Spritz – variace na Aperol Spritz
Ciao Spritz se svou hořkosladkou chutí již v Česku zdomácněl. Víno odrůdy Glera doplňují přírodní bylinné aromata. Ze stejné odrůdy se vyrábí také prosecco. Koktejl je míchán přímo v lahvi.
- Chuť perfektně doplní plátek pomeranče, snítka rozmarýnu nebo oliva.
Kdo si potrpí na originál, smíchá: 3 díly prosecca na led, 2 díly Aperolu a 1 díl sody.
Lemon Spritz – vsazeno na citron
Moderní lehká varianta klasického spritzu s citrusovými tóny a výrazným citronovým aroma.
- Spojení kyselosti citronu a jemné sladkosti prosecca umocní plátek citronu a lístek máty.
Hugo Spritz
– bezové osvěžení
Za lehkostí a osvěžující chutí koktejlu stojí bezový sirup, který dodává jemně sladkou chuť a vůni bezových květů. Hugo Spritz může mít i silnější variantu, kdy se místo sirupu použije bezový likér.
- Již namíchaný Hugo Spritz stačí ozdobit snítky máty a limetkou.