Nastal čas na automatizaci balení
Automatické balení zmrzlin Prima
V opavském Bidfoodu vyrábí zmrzliny na dřívku dvojice linek. Jedna umí vyrobit spousty druhů zmrzlin tvaru Mrož, Kuba nebo Pikao, druhá rodinu smetanových zmrzlin Pegas s ořechy v čokoládové polevě nebo tradiční Kostky. Na výrobní linky nově navazují tři rychlé jednořadé baličky namísto zastaralých víceřadých, čímž se snížila zmetkovitost balení.
Hvězdami soustrojí a investice 29 milionů Kč jsou dva roboti. Ten rychlejší – za mroží linkou a dvěma souběžnými baličkami – skládá jednotlivé zmrzliny do čtyř kartonů najednou rychlostí až 280 kusů za minutu. Ovšem i ten pomalejší – za linkou na Pegasy a jednou baličkou – má úctyhodný výkon 140 kusů za minutu.
Pokud se některému robotovi nepodaří nanuk chytit a úspěšně uložit, čidla chybu zaznamenají a linka vyřadí neúplnou krabici stranou k doplnění. Kompletní kartony soustrojí automaticky uzavře, potiskne a přesune k paletizaci.
Robotická paletizace výrobků Nowaco
V provozu, kde se míchají zeleninové směsi a balí se zmrazená jídla a zeleniny Nowaco, běží vedle sebe dvě linky. Na začátku stojí kombinační váhy, které z několika kapes sypou bramborové krokety, játrové knedlíčky či zeleninu do sáčků tak, aby hmotnost produktů ze zvolených kapes dala v součtu správnou hmotnost balení. Na váhy navazují automatická vkládání sáčků do kartonů. Jedna z linek už to dokázala dříve, na druhé lince byl zařazen robot na vkládání sáčků, potisk a zalepení kartonu nyní.
Hvězdou zdejší investice 11 milionů Kč je robot Fanuc. K němu přijíždí dva pásy od dvou baliček – na jednom pásu např. zelenina, na druhém třeba plněné knedlíky. Robot z nich na střídačku odebírá několik kartonů najednou, aby je uložil na správnou ze dvou palet podle příslušného paletového vzoru. Patra krabic prokládá dle vzoru papírovou proložkou. Robot může každé patro skládat jiným způsobem. Hotová paleta je zcela přesná v rozích. Na závěr se paleta odsune k ovinutí smršťovací fólií, odkud se odváží do skladu. A robot si připraví novou prázdnou paletu.