Lokše na 33 způsobů
![Slovenské bramborové lokše s kachnou a červeným zelím](/sites/default/files/styles/perex/public/novinky/2023/09/lokse-bfrost-1771.jpg?h=472e71b5&itok=lLQV25A1)
Od východního Slovenska po jižní Moravu se lokše dělají z brambor, mouky, soli. Stejně jako hluboce zmrazené lokše, které obsahují 75 % brambor a žádné konzervanty ani jiné látky.
Někde přidávají vejce a s krajem se mění jméno. V Šardicích se lokším říká magaše, na Vysočině pekáče, v Mistříně přesňáky, v Hodoníně patenty, jinde žebrácké placky nebo laty.
![Slovenské bramborové lokše | 335415](/sites/default/files/obrazky/2023/09/335415-slovenske-bramborove-lokse-o.jpg)
Jednoduše, třeba i ve stánku
![Slovenské bramborové lokše | 335415](/sites/default/files/obrazky/2023/09/335415-lokse.jpg)
Po upečení na suché plotně kamen, dnes na pánvi bez tuku, se potírají nejlépe husím nebo kachním sádlem. Talíř s lokšemi je dobré přikrýt, aby placky zvláčněly a provoněly se.
Zmrazené lokše stačí nechat trochu povolit, oddělit od sebe a ohřát cca jednu minutu v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Mohou se konzumovat i studené.
K dispozici na mujBidfood.cz:
- 335415 Slovenské bramborové lokše 5 x (10 x 60 g)
Od nejprostších tipů
po svatomartinskou husu
![Lokše s kachním stehnem a červeným zelím](/sites/default/files/obrazky/2023/09/335415-lokse-kachna.jpg)
Kdo je netrpělivý, jí lokše jen tak na sucho. Nebo je alespoň potře rozpuštěným máslem a osolí. Někteří si lokše vychutnají se zakysanou smetanou.
Tak jako bramborové placky jsou vynikající potřené sádlem a rozetřeným česnekem se solí. Nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku.
Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým.
Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.
![Lokše plněné uzeným masem a zelím](/sites/default/files/obrazky/2023/09/071-lokse-uzene-zeli.jpg)
Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem.
![Lokše s kuřecími játry a kapary](/sites/default/files/obrazky/2023/09/067-lokse-kureci-jatra.jpg)
Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem.
Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.
Lokše na sladko
Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Nebo k cukru přidat mletý mák a svinout.
S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem.
![Lokše s povidly a mákem](/sites/default/files/obrazky/2023/09/lokse-s-makem.jpg)
Nejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.
Jiní si oblíbili jako náplň různé ovoce, džemy nebo nutelu. Lokše lze plnit kysanou smetanou se skořicovým cukrem, mletými vlašskými ořechy s moučkovým cukrem nebo tvarohem a vanilkou.