Kuchař roku & Cukrář roku 2022 – 2023
Soutěže pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky podle světových parametrů. 12 finalistů – 8 kuchařů a 4 cukráři – plnilo 25. května 2022 přesně specifikované soutěžní úkoly. K dispozici měli studia vybavená nejmodernější technologií a špičkové suroviny, ale omezoval je časový limit. Dodržení zadání, práci se surovinami, hygienu při práci, proporce masa a příloh, prezentaci pokrmů a samozřejmě i chuť hodnotily poroty v mezinárodním složení.
Další informace o soutěžích a komisařích v článku:
Kuchař roku 2022 – 2023
Titul Kuchař roku získal Lukáš Čížek (37 let), majitel a šéfkuchař restaurantu Farma – Steak and Fish ve Vrchlabí. Jeho tříchodové menu přesvědčilo porotu technologicky dokonale zvládnutým postupem přípravy a skvělým zpracováním. Druhé místo obsadil Martin Košťál. Třetí místo vybojoval Michal Voldřich.
Je to můj splněný sen. Jsem dojatý a nadšený zároveň. Titul patří do Vrchlabí a tam ho také vezu. Soutěžní podmínky byly skutečně profesionální a přístup hodnotících komisařů přísný. Jejich poznámky však byly k věci a velmi přesné. Byla to pro mě obrovská zkušenost.
Lukáš Čížek | Kuchař roku 2022 – 2023
Hlavní chod Čížkova tříchodového soutěžního menu představoval telecí ořech v úpravě sous-vide, doplněný o masový quiche, křepelčí žloutek a zauzené bramborové pyré s glazurovanou sezónní zeleninou. Výsledná chuť byla podtržena silnou základní omáčku – telecí jus – a koprovou pěnou.
Cukrář roku 2022 – 2023
Ocenění Cukrář roku si odnesla mladá naděje české cukrařiny Anna Marvanová (24 let), která pracuje v cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové.
Vítězstvím jsem nadšená a jsem opravdu velmi překvapená. Konkurence totiž byla silná. Je ale pravda, že jsme s Míšou* hodně trénovali. Za ziskem titulu jsou desítky hodin naší práce.
Anna Marvanová | Cukrářka roku 2022 – 2023
* Michaela Kunešová, commis neboli asistentka. V obou soutěžích se pracuje v dvoučlenných týmech, takže i commis mají svůj důležitý podíl na vítězství.
Porota ocenila precizní cukrářskou práci i dodržování veškerých hygienických standardů. Hlavním bodem vítězného menu byl dort připravený z černého rybízu, karamelu a jogurtu. Chuť dokonale vyladilo použití timut pepře (tmavší odrůda sečuánského pepře).
S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Bidfood jako jediný v Česku podporuje vzdělávání a soutěže dlouhodobě. Bidfood na soutěže i trénink dodává špičkové suroviny.