Který olivový olej si vybrat?
Víte, že...
... na výrobu litru oleje je potřeba 5 až 6 kilogramů oliv?
... nároky na kvalitu a označení olivových olejů jsou upraveny legislativou Evropské Unie a jednotlivých produkčních zemí?
... ukazatelem kvality extra panenských olivových olejů je i jejich hořkost a peprnost?
Tuto ostrost zůsobují přírodní polyfenoly – zdraví prospěšné antioxidanty. Čím vyšší je jejich obsah, tím je vyšší i hořkost a štiplavost. Hladina polyfenolů je nejvyšší u oleje lisovaného bezprostředně po sklizni a postupně v čase klesá.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategoriích:
Olivový olej z pokrutin
(též Sansa nebo Pomace)
Pokrutiny jsou zbytky po prvním a druhém lisování oliv. Olej se z nich získává mechanickými a chemickými procesy. Získaný olej se rafinuje, čímž se uměle sníží jeho kyselost a zvýší tepelná odolnost. Kvůli vůni, se přidává malé množství extra panenského oleje.
Olivové oleje z pokrutin se hodí především na tepelnou úpravu pokrmů – na smažení a lehké fritování. Nejsou příliš vhodné k použití za studena. Bidfood dodává prověřené oleje značek Oliveta a Veraneo v litrových PET láhvích (610112) nebo pětilitrových PET kanystrech (610111).
Základní extra panenský olivový olej
Panenský olej se získává pouze mechanickými postupy z čerstvých oliv. Aby se olivový olej mohl nazývat extra panenský, musí mít kyselost nižší než 0,8 %.
Extra panenské olivové oleje osvědčených značek Speroni nebo Desantis vznikají smícháním olejů ze zemí EU a musí splňovat veškeré náležitosti požadované legislativou. Tyto oleje se hodí jak na teplou, tak studenou kuchyni. Litrové balení je ve skle (610117), pětilitrové v aluminiovém kanystru (610100).
Nefiltrovaný extra panenský olivový olej
Tento typ zastupuje olej Cirio ve speciální půllitrové láhvi s patentním uzávěrem (610114). Jedná se o blend olejů ze zemí EU. V oleji se vyskytuje přírodní zákal, který vzniká při lisování. Přírodní sediment časem klesá ke dnu láhve.
Díky intenzivnější chuti se nefiltrovaný olej hodí především k přímému dochucení pokrmů. Tento olivový olej nedoporučujeme používat na smažení, nebo může dojít ke snadnému přepálení usazeného sedimentu.
Extra panenský olivový olej s ochranným označením původu
Itálie, Řecko i Španělsko používají k označení regionu původu zkratky DOP a IGP. Celý proces od sklizně až po naplnění do láhve je kontrolovaný místními konsorcii.
Špičkovým olejem s ochranným označením původu je například extra panenský olivový olej Terra Di Bari DOP Desantis 0,75 l (610119). Má nazelenalou barvu, ovocno-travnaté aroma a plnou chuť. Hodí se zejména k použití za studena, k finálnímu dochucení pokrmů.
Extra panenský olivový olej lisovaný za studena
Pokud nese olivový olej označení „lisováno za studena“, nesmí teplota v žádném výrobním kroku (lisování a následné extrakci) přesáhnout 27 °C. Novinkou v sortimentu jsou oleje značky Redoro, původně lokální rodinné manufaktury.
Extra panenský olivový olej 100 % Italiano Redoro (610122) se lisuje výhradně za studena z převážně místních odrůd oliv Nostrano, Grignano a Frantoio. Ve vůni převládá intenzivní linka zralých oliv s jemným závěrem sušeného ovoce. Chuť je přímá s jemnější hořkostí a mírnou palčivostí. Hodí se jak na tepelnou úpravu, tak na dochucení salátů či těstovin. 100% garance italského původu suroviny.
Extra panenský olivový olej Garda Redoro (610123) s ochranným označením původu DOP se lisuje za studena převážně z oliv odrůd Favarol a Casaliva. Následuje ručně kontrolovaná filtrace. Barvu má středně intenzivní žlutozelená se zlatavými odlesky. Ve vůni převládají ovocné tóny se závěrem čerstvě posečené trávy. Chuť je příjemná, ovocně sladká s mandlovou dochutí. Jedná se o špičkový olivový olej, který má na kontě řadu ocenění. Hodí se k závěrečnému dochucení steakových mas, grilovaných mořských plodů a rafinovaných pokrmů z těstovin.
Ochucující olivové oleje
Zvláštní kategorii tvoří kondimenty neboli ochucovadla. Na bázi extra panenského olivového oleje je to např. kondiment Cirio ochucený výtažkem z černého letního lanýže (610513). Výtečný je k finálnímu dochucení pokrmů, u kterých je potřeba dosáhnout nebo zesílit lanýžovou chuť a vůni.