Který olivový olej si vybrat?
![Který olivový olej si vybrat?](/sites/default/files/styles/perex/public/fotogalerie/2023/05/olivovy-olej.jpg?itok=J-eL6HQP)
Víte, že...
... na výrobu litru oleje je potřeba 5 až 6 kilogramů oliv?
... nároky na kvalitu a označení olivových olejů jsou upraveny legislativou Evropské Unie a jednotlivých produkčních zemí?
... ukazatelem kvality extra panenských olivových olejů je i jejich hořkost a peprnost?
Tuto ostrost zůsobují přírodní polyfenoly – zdraví prospěšné antioxidanty. Čím vyšší je jejich obsah, tím je vyšší i hořkost a štiplavost. Hladina polyfenolů je nejvyšší u oleje lisovaného bezprostředně po sklizni a postupně v čase klesá.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategoriích:
Olivový olej z pokrutin
(též Sansa nebo Pomace)
![Veraneo a Oliveta | olivové oleje z pokrutin | 610112](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610112-olivovy-olej-sansa-1l.jpg)
Pokrutiny jsou zbytky po prvním a druhém lisování oliv. Olej se z nich získává mechanickými a chemickými procesy. Získaný olej se rafinuje, čímž se uměle sníží jeho kyselost a zvýší tepelná odolnost. Kvůli vůni, se přidává malé množství extra panenského oleje.
![Veraneo a Oliveta | olivové oleje z pokrutin | 610111](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610111-olivovy-olej-sansa-5l.jpg)
Olivové oleje z pokrutin se hodí především na tepelnou úpravu pokrmů – na smažení a lehké fritování. Nejsou příliš vhodné k použití za studena. Bidfood dodává prověřené oleje značek Oliveta a Veraneo v litrových PET láhvích (610112) nebo pětilitrových PET kanystrech (610111).
Základní extra panenský olivový olej
![Desantis a Speroni | extra panenské olivové oleje | 610117](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610117-olivovy-olej-extra-panensky-1l.jpg)
Panenský olej se získává pouze mechanickými postupy z čerstvých oliv. Aby se olivový olej mohl nazývat extra panenský, musí mít kyselost nižší než 0,8 %.
![Desantis a Speroni | extra panenské olivové oleje | 610100](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610100-olivovy-olej-extra-panensky-5l.jpg)
Extra panenské olivové oleje osvědčených značek Speroni nebo Desantis vznikají smícháním olejů ze zemí EU a musí splňovat veškeré náležitosti požadované legislativou. Tyto oleje se hodí jak na teplou, tak studenou kuchyni. Litrové balení je ve skle (610117), pětilitrové v aluminiovém kanystru (610100).
Nefiltrovaný extra panenský olivový olej
![Cirio | nefiltrovaný extra panenský olivový olej | 610114](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610114-olivovy-olej-nefiltrovany.jpg)
Tento typ zastupuje olej Cirio ve speciální půllitrové láhvi s patentním uzávěrem (610114). Jedná se o blend olejů ze zemí EU. V oleji se vyskytuje přírodní zákal, který vzniká při lisování. Přírodní sediment časem klesá ke dnu láhve.
Díky intenzivnější chuti se nefiltrovaný olej hodí především k přímému dochucení pokrmů. Tento olivový olej nedoporučujeme používat na smažení, nebo může dojít ke snadnému přepálení usazeného sedimentu.
Extra panenský olivový olej s ochranným označením původu
Itálie, Řecko i Španělsko používají k označení regionu původu zkratky DOP a IGP. Celý proces od sklizně až po naplnění do láhve je kontrolovaný místními konsorcii.
![Desantis | extra panenský olivový olej Terra Di Bari DOP | 610119](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610119-olivovy-olej-extra-panensky-dop.jpg)
Špičkovým olejem s ochranným označením původu je například extra panenský olivový olej Terra Di Bari DOP Desantis 0,75 l (610119). Má nazelenalou barvu, ovocno-travnaté aroma a plnou chuť. Hodí se zejména k použití za studena, k finálnímu dochucení pokrmů.
Extra panenský olivový olej lisovaný za studena
Pokud nese olivový olej označení „lisováno za studena“, nesmí teplota v žádném výrobním kroku (lisování a následné extrakci) přesáhnout 27 °C. Novinkou v sortimentu jsou oleje značky Redoro, původně lokální rodinné manufaktury.
![Redoro | extra panenský olivový olej lisovaný za studena | 610122](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610122-olivovy-olej-za-studena.jpg)
Extra panenský olivový olej 100 % Italiano Redoro (610122) se lisuje výhradně za studena z převážně místních odrůd oliv Nostrano, Grignano a Frantoio. Ve vůni převládá intenzivní linka zralých oliv s jemným závěrem sušeného ovoce. Chuť je přímá s jemnější hořkostí a mírnou palčivostí. Hodí se jak na tepelnou úpravu, tak na dochucení salátů či těstovin. 100% garance italského původu suroviny.
![Redoro | extra panenský olivový olej lisovaný za studena DOP | 610123](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610123-olivovy-olej-za-studena-dop.jpg)
Extra panenský olivový olej Garda Redoro (610123) s ochranným označením původu DOP se lisuje za studena převážně z oliv odrůd Favarol a Casaliva. Následuje ručně kontrolovaná filtrace. Barvu má středně intenzivní žlutozelená se zlatavými odlesky. Ve vůni převládají ovocné tóny se závěrem čerstvě posečené trávy. Chuť je příjemná, ovocně sladká s mandlovou dochutí. Jedná se o špičkový olivový olej, který má na kontě řadu ocenění. Hodí se k závěrečnému dochucení steakových mas, grilovaných mořských plodů a rafinovaných pokrmů z těstovin.
Ochucující olivové oleje
![Cirio | lanýžový kondiment na bázi extra panenského olivového oleje | 610513](/sites/default/files/obrazky/2023/05/610513-olivovy-olej-lanyzovy.jpg)
Zvláštní kategorii tvoří kondimenty neboli ochucovadla. Na bázi extra panenského olivového oleje je to např. kondiment Cirio ochucený výtažkem z černého letního lanýže (610513). Výtečný je k finálnímu dochucení pokrmů, u kterých je potřeba dosáhnout nebo zesílit lanýžovou chuť a vůni.