Iveta Fabešová: V cukrařině hned vidíte, jestli jste uspěli
S jakými pocity jste se po letech vracela do našeho Gastrostudia?
S hezkými, vybavilo se mi spoustu krásných vzpomínek na mé začátky.
Iveta Fabešová je známá česká cukrářka a majitelka cukrárny ve Werichově vile na pražské Kampě. Kariéru v gastronomii ji pomohla nastartovat reality show 'Na nože!' (2010). Během následujících let vydala celkem šest kuchařek zaměřených na dezerty a pečení.
V současnosti provozuje vlastní cukrárnu, rozjela také svůj e-shop a příležitostně se věnuje navrhování šperků. Smetanu Elle & Vire používá již sedm let a v roce 2022 se stala ambasadorkou značky.
Nakolik je pro vás důležitá kvalita surovin, se kterými pracujete?
Kvalita surovin je alfou a omegou všeho, co dělám. Když není dobrá vstupní surovina, není dobrý ani výsledný produkt. Práce s méně kvalitními surovinami je mnohem složitější. Člověk musí mít dost zkušeností, aby se vymotal z případných průšvihů, které to zapříčiní. Proto je lepší hned na počátku problémy eliminovat, vzít si dobrý produkt a s ním následně pracovat.
Jak dlouho vám trvalo, než jste si na trhu našla produkty, s nimiž pracujete?
U mě to vykrystalizovalo časem. O některých jsem věděla hned od začátku. Jasno jsem měla třeba u čokolády a smetany. Co se týká ostatních věcí, tak své portfolio docela měním. Hodně se to odvíjí od dezertů, které zrovna připravuji a nabízím v cukrárně.
Zmínila jste smetanu, proč jste si vybrala právě tu od Elle & Vire od společnosti Savencia Fromage & Dairy?
Pro mě jsou u smetany důležité tři věci. První je čas nášlehu. Pak jde o nárůst objemu. Smetana od této značky má nášleh až 2,7 litru, ostatní se standardně pohybují kolem 1,3 až 1,5 l. Posledním kritériem je výdrž produktu při pokojové teplotě. Právě stabilita a to, že se s produktem dobře pracuje, je velké plus. Kromě toho má tato smetana skvělou chuť a krásně voní. Také neobsahuje žádné stabilizátory. Produktům, které je obsahují, se třeba já osobně vyhýbám obloukem.
Elle & Vire Professionnel
Jde o předního výrobce smetan a másel z Normandie. První výrobek této značky byl uveden na trh už v roce 1945 ve francouzském městě Condé-sur-Vire. Výrobce odebírá mléko od 1 300 malých místních farmářů, kteří chovají speciální plemeno skotu. Tyto krávy se 210 dnů v roce pasou venku na pastvě a každá z nich je schopná denně dát na 40 litrů mléka bohatého na živiny. Z něj pak vznikají vysoce kvalitní produkty. Výrobce Elle & Vire spadá do mezinárodní skupiny Savencia Fromage & Dairy.
Jaké jsou vlastně chutě Čechů? Které zákusky mají nejraději?
Popularitu si stále drží klasiky jako větrník nebo věneček. To jsou podle mě nesmrtelné zákusky, které nikdy z českého trhu nezmizí, což je ale dobře. Vedle toho je však vidět, že Češi začínají více experimentovat. Před pár lety se většina zákazníků na citrónové dezerty dívala nedůvěřivě a váhala, zda si je mají dát či ne. Teď jsou už otevřenější a klidně si koupí i produkty, které vypadají trochu jinak, než jak jsou zvyklí.
Jaký je Váš nejoblíbenější zákusek?
Věneček! Já ho miluji! Splňuje všechno, co má zákusek mít. Ať jde o velikost či intenzitu sladkosti. Prostě je v něm všechno, tak jak má být.
Kde nacházíte inspiraci na vlastní výrobky?
To je různé a mám pocit, že inspirace je vlastně všude kolem. Třeba pár měsíců zpátky jsem udělala dezert Popcorn, který chutná jako popcorn a zároveň vypadá jako kelímek na popcorn. U něj byla mou inspirací dcera, která je popcornová královna. Mohla by ho snídat, obědvat i večeřet.
Kdy jste se rozhodla, že se budete cukrařině věnovat profesionálně?
Řekla bych, že jsem to v sobě měla odmalička. Jenže když se řešilo, kam půjdu po základní škole, byla jsem bohužel jedničkářka a proto si rodiče neuměli představit, že bych šla na učiliště. Nastoupila jsem na gymnázium a pak jsem automaticky pokračovala na univerzitu. Právě tam jsem začala čím dál víc vařit a péct. Když pak přišla soutěž 'Na nože!', úplně se to zlomilo.
Iveto, co Vás ve Vaší práci nejvíc nabíjí a žene dál?
Rozhodně zákazníci, kteří k nám chodí. Těší mě jejich zpětná vazba. Právě to je na gastronomii krásné, tady máte zpětnou vazbu hned. Připravíte dezert a ve vteřině vidíte a víte, jestli to, co děláte, je dobré nebo ne. To je na tom super!
Jaké máte plány do budoucna? Na co se můžeme od Vás těšit?
Já bych chtěla budovat značku. Nechci se rozšiřovat v prostorech, že bych měla třeba čtyři nebo pět provozoven. Chci pracovat na své pověsti a brandu, aby když si vybavíte něco sladkého nebo budete chtít potěšit někoho blízkého sladkým, tak vás jako první napadnu já a přijdete si koupit sušenky či dezert ke mně. Moc bych si přála jednou dosáhnout toho, že cukrařina se bude rovnat Iveta.
Informace o značce Elle & Vire na stránkách výrobce:
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou: