Italské sýry Biraghi: Odvaha jít svou cestou
Biraghi
Biraghi je rodinná firma z Cunea v Piemonte založená roku 1934. Produkuje výborné tvrdé sýry typu grana (se zrny), gorgonzolu, ricottu a další. Jejich produkty se v Itálii těší vysoké oblibě zejména díky politice firmy – výborná kvalita za rozumnou cenu. Bidfood výrobky společnosti Biraghi nabízí exkluzivně.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:
Čerstvé sýry
Ricotta
Jemný nasládlý sýr ricotta fresca vyniká v dezertech, na slaných koláčích, pizze nebo jako náplň těstovin. Skvělá je samozřejmě i k přímé konzumaci.
Sýry s modrou plísní
Gorgonzola
Sýr s výraznou modrou ušlechtilou plísní vyniká na obložených chlebíčcích, jednohubkách, používá se do omáček na těstoviny, na pizzu, zapečené brambory, saláty nebo do palačinek.
Konsorcium kontrolující gorgonzolu rozlišuje mladou "dolce" a vyzrálou "piccante". V Biraghi rozdělují gorgonzolu dolce do dalších podkategorií, aby uspokojili chuťové preference a potřeby zákazníků. Bidfood distribuuje jemnou krémovou "dolcegusto" a jemnou s pevnou strukturou "grangusto" rozkrájenou na kostky, které se nelepí a výborně se hodí na pizzu.
Mascarí
Pruhovaný sýr mascarí se skládá z vrstev středně vyzrálé gorgonzoly a velmi tučným mascarpone. Tento svěží sýrový dort se uplatňuje v italské kuchyni podobně jako gorgonzola. Nejlépe se ovšem hodí k přímé konzumaci s ořechy, hruškou, broskví, žlutým melounem či ovocnými sorbety.
Extra tvrdé sýry
Grana je obecný název pro všechny italské velmi tvrdé sýry. Výborně se hodí na těstoviny, rizota, předkrm, dezert, saláty, zeleninová jídla či do pesta. Bidfood nabízí široké portfolio sýrů grana – výseče, hobliny, strouhané.
Gran Biraghi
Firma Biraghi v roce 1998 vystoupila z konsorcia, které dohlíží na dodržování podmínek výroby a kvót pro výrobu Grana Padano. Výrobní postupy i kvalitu surovin v Biraghi zachovali, ale ze složení vyřadili vaječný lysozym. Tak se zrodil nový extra tvrdý sýr Gran Biraghi s vynikajícím poměrem kvality a ceny.
Tématu extra tvrdých sýrů se věnoval také článek: