Gastro Junior Bidfood Cup 2022
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | Hana Budková](/sites/default/files/styles/perex/public/novinky/2022/06/gastro-junior-2022-kuchar-hana-budkova-2.jpg?itok=RArB3d-9)
Soutěžení studentů a studentek nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí dovednosti nastupující generace kuchařů, kuchařek, cukrářů a cukrářek.
Miroslav Kubec | prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Do 26. ročníku vstoupil Gastro Junior Bidfood Cup s vylepšenými pravidly, která odráží současné gastronomické trendy. Pravidla byla konzultována s pedagogy a mistry ze středních gastronomických škol a učilišť, kterým patří poděkování za čas věnovaný kvalitní přípravě studentů na mimořádně těžkou soutěž. Samozřejmostí je již řadu ročníků soulad s pravidly mezinárodních soutěží Worldchefs aneb World Association of Chefs' Societies (WACS).
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | porota](/sites/default/files/obrazky/2022/06/gastro-junior-2022-porota-3.jpg)
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | porota](/sites/default/files/obrazky/2022/06/gastro-junior-2022-porota-1.jpg)
Z korespondenčního kola postoupilo do finále 20 kuchařů/kuchařek a 13 cukrářů/cukrářek. Výběr nebyl snadný kvůli vysoké úrovně zaslaných prací. Obě kola hodnotí certifikovaní komisaři WACS.
Při skvěle obsazeném finále, které se konalo 26. a 27. května na Bidfood Expo, zasedla mezinárodní porota. V bodování (maximálně 100 bodů) komisaři hodnotili řadu kritérií:
- Mise en place (5 bodů)
- Hygiena a šetření potravinami (10 bodů)
- Správná odborná příprava (pracovní dovednosti a postup, kuchařské/cukrářské; 20 bodů)
- Servis (5 bodů)
- Prezentace (10 bodů)
- Chuť (50 bodů)
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | Hana Budková – vítězný pokrm](/sites/default/files/obrazky/2022/06/gastro-junior-2022-kuchar-1-hana-budkova-pokrm.jpg)
Gastro Junior Bidfood Cup 2022
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | kuchaři](/sites/default/files/obrazky/2022/06/gastro-junior-2022-kuchari.jpg)
Obor kuchař
- Hana Budková
- Adam Tišer
- Jakub Krystek
Soutěžní úkol: Připravte hlavní chod z kachních prsou s kůží jako součást tříchodového menu. Na přípravu 4 porcí má soutěžící 45 minut. (Podrobnější podmínky stanovily propozice.)
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | cukráři](/sites/default/files/obrazky/2022/06/gastro-junior-2022-cukrari.jpg)
Obor cukrář
- Alžběta Brabrcová
- Anežka Popková
- Veronika Hyklová
Soutěžní úkol: Připravte talířový dezert prodejný v restauraci jako součást tříchodového menu nebo samostatně. Na přípravu 4 porcí má soutěžící 45 minut. (Podrobnější podmínky stanovily propozice.)
Gastro Junior Bidfood Cup se neustále vyvíjí a pomalu se chystá další ročník. Díky zpětné vazbě od komisařů z Worldchefs dojde k dalším změnám vedoucím ke zkvalitnění soutěže.
![Gastro Junior Bidfood Cup 2022 | soutěž talentů](/sites/default/files/obrazky/2022/06/gastro-junior-2022.jpg)
![Asociace kuchařů a cukrářů České republiky | logo](/sites/default/files/img/akc-cr-logo.jpg)
S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Bidfood jako jediný v Česku podporuje vzdělávání a soutěže dlouhodobě. Již od roku 2005 je stabilním generálním partnerem soutěže Gastro Junior Bidfood Cup. Bidfood na soutěže i trénink dodává špičkové suroviny.