Banquet tým a jeho omáčková Master class v Chlumci

Odborný seminář proběhl ve středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou, které patří pod Střední školu technickou a řemeslnou v Novém Bydžově. Ostřílení profesionálové z oboru ukazovali mladým nadějím, jak správně připravit omáčky. „Ty jsou nepostradatelnou součástí tradiční i moderní gastronomie. Bez nich se žádný kuchař neobejde,“ poznamenává Petr Konečný, vedoucí Banquet týmu.
Teorie byla o inspiraci
Seminář se skládal ze dvou částí. První byla přednáška. V rámci teorie byla řeč o základních technikách přípravy i moderním pojetí tradičních receptur. Hodně se také řešilo dochucování, suroviny a využití jednotlivých omáček v různých typech pokrmů. „Studenti byli úžasní. Poslouchali se zaujetím. Kdyby během těch dvou hodin spadl na zem špendlík, byl by slyšet,“ pochvaluje si Petr Konečný.
Od bešamelu až po rajčatovou omáčku
Když se odložily propisky, přišly na řadu vařečky! Praktická část byla o převedení teorie do praxe. Žáci se rozdělili do skupin a měli za úkol připravit pět základních druhů omáček – bešamel, velouté, holandskou, rajčatovou a španělskou. Ty se následně různě variovaly podle doporučení kuchařských mistrů. „Za nás Banqueťáky musím smeknout klobouk, výsledná jídla byla opravdu fantastická a chuť byla na jedničku s hvězdičkou,“ hodnotí výkony mladých Petr Konečný.
Na sportovním dni se studenti zapotí
O tom, jestli Petr říká pravdu, se budou moct přesvědčit zaměstnanci Bidfoodu na červnovém firemním sportovním dni, který už tradičně proběhne ve Velkém Meziříčí a kde právě studenti SŠTŘ vypomáhají. „Zajišťujeme tam s kolegy občerstvení a sami bychom to nezvládli, proto vždy vybereme šest nejlepších studentů z této školy a vezmeme je s sebou,“ prozrazuje Petr Konečný a dodává: „Téměř všichni nás prosili, ať letos vybereme právě je. To je to nejkrásnější, co můžete z úst začínajících kuchařů slyšet.“
Od září přibude další odborná škola
Spolupráce mezi Banquet týmem a SŠTŘ Nový Bydžov trvá tři roky a bude pokračovat i nadále. Za to, že vše funguje tak skvěle, patří velký dík řediteli školy Vladimíru Blažejovi, vedoucí střediska praktického vyučování Veronice Blažejové a učitelkám odborného výcviku Lence Vopátkové a Monice Vernerové.
Ovšem Banqueťáci by rádi svou roli ve vzdělávání mladých ještě více rozšířili, proto od září vezmou pod svá křídla další školu. „Která to bude, se musíte nechat překvapit,“ zůstává šéfkuchař Petr Konečný tajemný. Na to, kam se on či jeho kolegové Pavel Smékal a Josef Veleta vypraví, si budeme muset počkat do podzimu.