Chobotnice a chobotničky
Chobotnice pobřežní
Velké chobotnice pobřežní alias obecné (Octopus vulgaris) dováží Bidfood pod renomovanou španělskou značkou Moyseafood ve třech velikostech od 0,5 do 4 kg. Pochází z lovné oblasti FAO34, což je pobřeží Maroka a Španělska (středovýchodní Atlantik). Po vylovení se ve zpracovatelských závodech odstraní vnitřnosti a chobotnice se zmrazí. Největší chobotnice pobřežní může vážit až 7 kg, ale příprava takto velkých chobotnic by byla složitější.
Chobotnice se vaří na mírném ohni podle velikosti cca hodinu až hodinu a půl dokud nezměkne, nejčastěji s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Chobotnici je možné rovnou podávat nebo po uvaření ještě marinovat a zprudka orestovat na pánvi nebo na grilu do zlatohněda ze všech stran. Většinou se servírují jen chapadla, výjimečně i hlava rozkrájená na malé kousky. Hlava v celku se dá využít do vývarů.
Zvláštností při vaření je, že chobotnice se do vroucí vody nevkládá celá najednou. Vždy se ponoří jen kousek na pár vteřin a zase vyndá. To se opakuje, dokud se nedojde k hlavě. Chapadla se tak postupně zkroutí a voda zchladí. Teprve potom se do vody vloží celá chobotnice.
Chobotničky
Malé chobotnice jsou odlišným druhem (Octopus membranaceus), které Bidfood dováží z Indie a Vietnamu ve velikosti 40 až 60 ks v 1 kg, takže hmotnost chobotniček se pohybuje mezi 16 až 25 g. Loví se v oblasti FAO71, tedy v západní části Tichého Oceánu. Největší chobotničky tohoto druhu mohou vážit až 100 g.
Chobotničky se buď restují na pánvi a potom dusí (cca 10 až 20 minut) nebo se vaří ve vodě (10 až 20 minut). Mohou se i obalit v mouce smíchané s kořením a 5 minut fritovat v rozpáleném oleji. U malých chobotniček se dá jíst hlava v celku.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Plnohodnotné jídlo
Chobotnice i chobotničky neobsahují takřka žádný tuk ani sacharidy, zato jsou velmi bohaté na bílkoviny, řadu vitamínů (E, C, A, K, B ad.) i minerálních látek (fosfor, sodík, hořčík, zinek, jód, železo, draslík nebo vápník). Díky tomu jsou chobotnice plnohodnotnou potravinou, vhodnou třeba i při hubnutí.