Přípravy na kuchařskou olympiádu IKA 2020 vrcholí
Olympiáda
25. kuchařská olympiáda IKA 2020 se koná v německém Stuttgartu. V kategorii juniorských národních týmů se setká 24 týmů z celého světa. Mladé talenty do 25 let čekají dva soutěžní dny. 15. února IKA Buffet – studené i teplé pokrmy pro 12 lidí, které se nebudou jen aranžovat a fotit, ale nově i ochutnávat. A 17. února Restaurant of Nations – teplé tříchodové menu pro 60 návštěvníků restaurace národů, kde budou pokrmy servírovány u stolu.
Porotci hodnotí řadu kritérií včetně výtěžnosti surovin nebo dodržování hygieny při přípravě. Pomoci může i zajímavé nádobí. Velkou roli sehraje prezentace kapitána týmu Vojtěcha Petržely a samozřejmě vzhled pokrmů, kombinace vůní a rozmanité chutě.
Trénink a přípravy
Juniorský národní tým AKC ČR trénoval dva roky v Gastrostudiu Bidfood i v rámci řady veřejných akcí, aby si prověřil dovednosti, souhru, přípravu surovin i náčiní v různých kuchyních a prostorech. Naposledy se olympijské menu podávalo hostům InterGastu v O2 universum 23. ledna a na generálce v hotelu Four Season 18. ledna.
Každý člen týmu si postupně vyprofiloval svou roli. Rok pilovali obsáhlé menu zahrnující pokrmy z ryb, mořských plodů, zvěřiny, bílého a červeného masa. Nedílnou součást menu tvoří sladké dezerty.
Kromě potravin si tým na olympiádu poveze originální předměty. Na zakázku vznikla nerezová forma na tvarování halibuta i unikátní betonový tác. Servírovací tác z leštěného impregnovaného betonu je určen na bufet pro 12 osob a jedná se o český patent.
S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Bidfood je současně generálním partnerem Juniorského národního týmu AKC ČR, který vedle podpory také vede.
Fotografie: Mikuláš Gottwald