Čerstvé těstoviny Surgital
Pasta Academy se konala 18. září v Brně. Zákazníci a obchodní zástupci Bidfood se seznámili s vlastnostmi těsta Surgital, které se chová stejně jako ručně vyválené. Výsledné těstoviny mají vysokou navářku při krátké době vaření (přitom odolávají nechtěnému převaření). Uvařené těstoviny na sobě díky poréznosti udrží hodně omáčky.
Účastníci postupně ochutnali šest chodů s jednoduchými omáčkami. Davide Lippi Bruni servíroval těstoviny třeba jen s máslem a šalvějí, na závěr přidal trochu parmezánu.
- Lasagne dvoubarevné – kombinace předvařených lasagní klasických a obarvených špenátem, které přesně odpovídají velikosti gastronádoby
- Ravioli plněné hovězím masem – vynikající pokrm hotový za 2 minuty
- Taglioline špenátové – hnízdo úzkých zelených nudlí s navářkou 70 %
- Bigoli – hnízdo silných špaget s navářkou 50 %
- Tortelli plněné rukolou a ricottou – stačí 8 kusů na porci 140 g
- Ravioloni s bůvolí ricottou a baby špenátem – stačí 3 kusy na porci 140 g
Náklady pod kontrolou
Vedle úspory času je obrovskou výhodou zmrazených těstovin Surgital dokonalá kontrola nákladů. U každého typu těstovin je uvedena hmotnost kusu nebo hnízda, doporučená hmotnost na jednu porci, doba vaření i návar. Každý si jednoduše spočítá náklady na porci. Kuchař pak jednoduše odebere z mrazáku přesně tolik, kolik potřebuje uvařit. Těstoviny se před vařením nemusí rozmrazovat, jen pláty na lasagne se nechají před zpracováním trochu povolit.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:
Malovýroba ve velkém
V roce 1980 začali manželé Romana Tamburini a Edoardo Bacchini s výrobou těstovin v garáži. Rozváželi je malým Fiatem. Postupně vymysleli stroje napodobující ruční výrobu. Stroje například z těsta vykrajují různě velké porce těsta, ze kterých vznikají různě velké plněné těstoviny.
Díky poptávce po čerstvých těstovinách se firma velmi rychle rozrostla. Jedním z nejzásadnějších rozhodnutí bylo přistoupení k šetrnému zmrazování těstovin. IQF (individually quick frozen) – individuální šokové zmrazení je nejlepším způsobem pro uchování čerstvých těstovin.
Jednoduše italské
V Surgitalu na těsto i do náplní dodnes používají pouze italské kvalitní nezpracované suroviny a dodržují původní receptury. Sami připravují náplně z čerstvého špenátu či celých 38 kg bochníků parmazánu. Těstoviny barví jen přírodními produkty, např. rajčaty a špenátem. Používají vejce od slepic z volných výběhů a často lokální DOP nebo IGP produkty.