Lokše na 33 způsobů
Od východního Slovenska po jižní Moravu se lokše dělají z brambor, mouky, soli. Stejně jako hluboce zmrazené lokše, které obsahují 75 % brambor a žádné konzervanty ani jiné látky.
Někde přidávají vejce a s krajem se mění jméno. V Šardicích se lokším říká magaše, na Vysočině pekáče, v Mistříně přesňáky, v Hodoníně patenty, jinde žebrácké placky nebo laty.
Jednoduše, třeba i ve stánku
Po upečení na suché plotně kamen, dnes na pánvi bez tuku, se potírají nejlépe husím nebo kachním sádlem. Talíř s lokšemi je dobré přikrýt, aby placky zvláčněly a provoněly se.
Zmrazené lokše stačí nechat trochu povolit, oddělit od sebe a ohřát cca jednu minutu v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Mohou se konzumovat i studené.
K dispozici na mujBidfood.cz:
- 335415 Slovenské bramborové lokše 5 x (10 x 60 g)
Od nejprostších tipů
po svatomartinskou husu
Kdo je netrpělivý, jí lokše jen tak na sucho. Nebo je alespoň potře rozpuštěným máslem a osolí. Někteří si lokše vychutnají se zakysanou smetanou.
Tak jako bramborové placky jsou vynikající potřené sádlem a rozetřeným česnekem se solí. Nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku.
Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým.
Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.
Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem.
Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem.
Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.
Lokše na sladko
Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Nebo k cukru přidat mletý mák a svinout.
S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem.
Nejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.
Jiní si oblíbili jako náplň různé ovoce, džemy nebo nutelu. Lokše lze plnit kysanou smetanou se skořicovým cukrem, mletými vlašskými ořechy s moučkovým cukrem nebo tvarohem a vanilkou.