Šťavnatý vepřový steak? Proč ne?
Díky křehkosti, šťavnatosti a vynikající chuti je maso plemene Duroc považováno za jedno z nejkvalitnějších. Maso se vyznačuje vysokým podílem vnitrosvalového tuku – mramorováním.
Červená prasata Duroc byla vyšlechtěna v Americe v první polovině 19. století z plemen pocházejících z oblastí New Jersey a New York. Jde o jediné plemeno, které je v otcovské linii povolené křížit s iberijskými prasaty. Chová se sice i v Evropě včetně ČR, ale ve velkém se nezpracovává.
Vepřové maso Duroc, které dodává Bidfood, pochází ze Španělska z provincie La Rioja. Zdejší chov se specializuje na prasata Duroc. Farmy tu zvířatům zajišťují přirozené životní prostředí, přírodní výživu a perfektní kontrolu nad chovem od malých selat po dospělé jedince.
Aktuální sortiment vyhledáte na mujBidfood.cz pod heslem:
Vepřové steakové řezy
Oba steakové řezy dodává Bidfood v kuchyňské úpravě, jednotlivě balené ve vakuu s etiketou Duroc a veterinárním číslem. Vepřová pečeně o hmotnosti 2,5 až 3 kg je bez řetízku a má mírné tukové krytí do 3 mm. Vepřová krkovice váží kolem 2 kg, je v kuchyňské úpravě bez deklu (plátku).
Chlazené řezy prodává Bidfood jednotlivě, zmrazené v kartonech o hmotnosti cca 8 kg u pečeně a cca 15 kg u krkovice. Především pro maloobchod jsou určeny jednotlivě balené plátky pečeně Duroc o hmotnosti 200 g.
Šetrná příprava pokrmu
Výjimečnost tohoto masa spočívá v plemeni Duroc a vhodné úpravě. Přirozená šťavnatost a křehkost masa by se měly maximálně přenést do servírovaného pokrmu. Proto jsou nejvhodnějšími úpravami pomalé pečení nebo grilování.
Klasické pečení se nedoporučuje kvůli ztrátě přidaných hodnot masa Duroc. Získalo by se sice kvalitní pečené vepřové maso, ale výsledný pokrm by byl srovnatelný s obyčejným vepřovým.
Příprava vepřového steaku
Vlastnosti tohoto druhu vepřového masa umožňují steakovou úpravu, která u běžně dostupné kvality vepřového není vhodná. Tip na přípravu:
- Plátek o hmotnosti cca 250 g osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
- Maso zprudka zatáhneme na rozpálené pánvičce a to ze všech stran.
- Po důkladném zatažení pečeme při teplotě 160 až 180 °C cca 8 až 10 minut.
- Maso dáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat na teplém místě 8 až 10 minut. Poté můžeme servírovat.