30 let s Vámi: 1997 | odkoupení Slezských mrazíren Opava
Úvod a seznam článků se vzpomínkami na úsměvné začátky:
- Jedeme v tom s Vámi 30 let
aneb Od stavební buňky po stabilní Bidfood
Parťák Oceán
Společnost Slezské mrazírny Opava – Oceán vznikla po privatizaci státních mrazíren s tradicí od roku 1951. Součástí byla samostatná výroba zmrzlin, zmrazených hotových jídel a bramborových výrobků, která se zde rozbíhala postupně od poloviny 60. let. Podle původní receptury z roku 1976 se tu dodnes vyrábí krokety Nowaco. Tradice výroby zmrazených ovocných krémů na dřívku sahá v Opavě do počátku 70. let.
Foto: 1980 | auto mrazíren Opava
Sbližování začalo v roce 1995 budováním spolupráce s mrazírnami na základě výměny zboží, podpory na trhu a přísného dělení regionů. Vlastníkem mrazíren jsme se stali 1. ledna 1997. Jak rostla síla našich značek Nowaco a Mrož, jak se rozšiřovala naše služba pro gastronomii, bylo nutné společnosti zcela spojit. Proces akvizice tak na přelomu tisíciletí vyvrcholil splynutím Oceánu s Nowacem.
Poprvé výrobcem potravin
Koupí mrazíren Oceán jsme se poprvé stali výrobcem zmrazených potravin a to jedním z největších v zemi. Skokově jsme navýšili naše skladovací kapacity i rozvozový park, čímž jsme vlastně otevřeli naše druhé distribuční depo. Začali jsme se zásadními investicemi do modernizace a rozšiřování výroby i do distribučních kapacit opavských mrazíren.
Prima – zmrzlinový ráj
Spojením jsme převzali také výrobu zmrzlin včetně legendárního Mrože, mandlového Pegase, tvarohového Kuby, vanilkové a čokoládové Kostky, kokosového Eiskoka, kornoutů, ovocných dření, dortů, sněhu či rolád Pianissimo, které vyrábíme a prodáváme dodnes.
Díky úzké spolupráci s Nowacem zaznamenala opavská výroba zmrzlin v roce 1998 ohromný boom. Musela vzniknout zastřešující značka. Tak se zrodila Prima – zmrzlinový ráj.
Pro sezónu 2002 vzniklo nové logo a začal boj o první místo na českém trhu, kde se dlouho střídáme s Algidou s cca 30% podílem. Nejnovější verze loga Prima vznikla pro sezónu 2017.
Foto: vývoj loga Prima 1999 – 2002 – 2017
Zmrazená jídla
Vedle bramborových kroket jsme převzali také výrobu populárního obalovaného sýru, plněných paprik v rajské omáčce, masových kuliček – knedlíčků, bramborových knedlíků a dalších zmrazených jídel. Dodnes je úspěšně prodáváme pod značkami Nowaco a Dobroty babičky Kláry.
Příště o kralupské zpracovně ryb:
- 1998 | zahájení provozu balírny ryb v Kralupech
aneb Od kancelářské sešívačky do první ligy baličů ryb
Rozšiřování výroby
Postupně jsme v Opavě vybudovali linku na balení zmrazené zeleniny Nowaco (2001). Přidala se linka na výrobu listového těsta a zmrazeného pečiva Bagetier (2010). Průběžně se zcela zmodernizovala výroba zmrzlin i zmrazených jídel. V Opavě otevřely své pobočky naše kralupské zpracovny masa Gurmet a zvěřiny Petron (2019). Naše průkopnická výroba sous-vide masa Banquet díky svému raketovému růstu od roku 2012 získala vlastní novou výrobní halu (2020).
Opavský Bidfood je dnes svou kapacitou největším výrobcem zmrazených potravin v České republice a na Slovensku. A opavské mrazírny jsou dodnes naším největším depem.
Příloha | Size |
---|---|
Kronika mrazírny Opava 1950 – 1989 (25,81 MB) | 25.81 MB |