Regulace akrylamidu v potravinách
Akrylamid vzniká zcela běžně při smažení nebo pečení potravin s vysokým obsahem sacharidů – především brambor, obilovin a kávových zrn. Potravinám dodává typickou chuť, vůni, texturu a vzhled. Výskytu akrylamidu nelze zcela zamezit, je však možné jeho množství snížit.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2015 potvrdil, že akrylamid potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Evropská unie se proto prostřednictvím Nařízení komise EU 2158/2017, které vchází v účinnost 11. dubna 2018, snaží obsah akrylamidu v potravinách regulovat.
Společnost Bidfood Czech Republic s.r.o. již podnikla veškeré kroky podle daných požadavků, aby zamezila vzniku vyššího množství akrylamidu v potravinách. Vlastní výroby, dodavatelé a výrobci potvrdili, že jejich produkty mají obsah akrylamidu pod doporučenou hranicí. K jediné změně došlo v návodech k přípravě hranolek a kroket, kde se snížily doporučené teploty přípravy o 5 °C.
Fotografie níže jsou použity ze stránky goodfries.eu, kde naleznete podrobný návod ke smažení hranolek:
Bohužel k Nařízení komise EU 2158/2017 dosud chybí slíbená vodítka, návody, výklad a metody přístupu dozorových orgánů. Doporučení od Bidfoodu zákazníkům zní: Při dodržení postupu pro přípravu uvedeného v návodu zůstane obsah akrylamidu pod doporučenou hranicí.
Příloha | Size |
---|---|
Vyjádření společnosti k regulaci akrylamidu v potravinách (500 kB) | 500.26 KB |
Příloha 1: Návrh vodítek EK (891 kB) | 890.99 KB |
Příloha 2: Dopis MZE prodejcům SOCR (202 kB) | 201.51 KB |