Gastro Junior Bidfood Cup 2025

Letošní ročník soutěže Gastro Junior Bidfood Cup se konal v plzeňském areálu Depo2015. „Prostor byl dostatečně velký, takže jsme se netísnili. Měli jsme výborné zázemí, nepadala elektřina a vše fungovalo, jak mělo. I atmosféra byla super,“ pochvaloval si netradiční prostředí Tomáš Popp, manažer národního týmů AKC ČR a hlavní organizátor akce.
Kvality cukrářů prověřila složitá kombinace chutí
Jako první šli do boje cukráři a popasovat se museli s poměrně složitým úkolem. Během hodiny museli vykouzlit čtyři porce talířového dezertu, přičemž jedna složka pokrmu musela být podávána chlazená či zmrazená, další musela být espuma a nesměl chybět ani křupavý element.
„Byli jsme mile překvapeni tím, jak si studenti dokázali poradit s kombinací surovin,“ poznamenala k výkonům soutěžících cukrářka a členka poroty Helena Fléglová a doplnila: „Některé dezerty byly o něco slabší, ale našly se i naprosto skvělé. Polovina soutěžních prací by se klidně mohla podávat ve špičkových restauracích. To považuji za velký úspěch.“
Co se týká nejčastějších chyb, pak šlo o nevyváženost chutí a technické prohřešky v přípravě. „Studenti si nejsou úplně jistí použitím želírovacích a stabilizačních látek. Práce s nimi totiž není běžnou součástí výuky na školách. Tam se často učí cukrařina jinak, než kam směřují moderní trendy,“ vysvětlila známá cukrářka a dodala: „My se snažíme soutěžními propozicemi tohle zvrátit a dát školám správný směr. Jestliže si účastníci tyto techniky osvojí během přípravy na soutěž, budou následně více konkurenceschopní na trhu práce.“
Když došlo na hodnocení, ukázaly se rozdíly. Z třinácti soutěžících se pětice umístila v bronzovém pásmu a další pětka ve stříbrném. Z té se dvě cukrářky postavily na pódium. Vítězkou kategorie se stala Kristýna Počárovská ze SOŠ a SOU Roudnice nad Labem, která jako jediná dosáhla na zlato. „Vítězný dezert zaujal vyvážeností chuti, texturou, inovací a technickou stránkou náročnosti přípravy,“ uvedla porotkyně Helena Fléglová.
Na kuchaře čekala luxusní surovina
I kuchaři, kteří poměřili své síly o den později, měli na své výtvory pouhých 60 minut, během nichž museli připravit čtyři porce soutěžního pokrmu. Tím byl hlavní chod z telecího hřbetu a povinnou surovinou byla ještě smetana.
„Úroveň soutěžících se hodně zvedla. Letošní ročník byl extrémně vyrovnaný. Ani jeden z 19 talířů, které jsme hodnotili, nebyl vyloženě pokažený,“ nechal se slyšet komisař a šéfkuchař Bidfood Gastrostudia Marek Svoboda, který velmi kladně hodnotil vzhled prezentovaných pokrmů: „Dnes si díky sociálním sítím soutěžící najdou, jak by mělo jídlo vypadat. Takže design byl dokonalý. Jenže obrázek nic neřekne o chuti. A v ní byl pověstný kámen úrazu. To je to, co dělá kuchaře kuchařem.“
Při pohledu na výstavku soutěžních prací si byly mnohé talíře podobné. Lišily se ovšem v tom, jak bylo uděláno maso. „Mnoho soutěžících připravilo hřbet hodně rare. Maso bylo šťavnaté, ale nebylo křehké. Bohužel někteří ho naopak přetáhli, takže maso bylo ve výsledku suché a tvrdé. Naštěstí to ale byly výjimky,“ uvedl Marek Svoboda.
Kvalitu a vyrovnanost výkonů letošních soutěžících v kategorii kuchař/ka jasně ukázaly výsledky. Z devatenácti soutěžících skončilo pět v bronzovém pásmu a šest se stříbrnou medailí na krku. Ovšem ani zlato pomyslnou bednu nezaručilo. Zlaté medaile byly dokonce čtyři. Z prvenství se nakonec radoval Václav Frič ze Střední školy gastronomie v Praze 10.
Soutěž je o zkušenostech a cenné zpětné vazbě
Gastro Junior Bidfood Cup však není jen o medailích. Je hlavně o zkušenostech, které soutěžící získají, a také zpětné vazbě od komisařů. Pokud si rady uznávaných odborníků z oboru vezmou studenti k srdci, mohou svůj talent dále rozvinout.
Dojmy si z Plzně však neodvážejí jen soutěžící, ale i organizátoři. „Já osobně si ze soutěže odnáším to, že musíme opět zapracovat na vzdělávání. Musíme školy znova pošťouchnout, aby nemyslely jen na vizuální stránku a prezentaci, ale také na tu kuchařskou a samotné vaření,“ uzavřel Tomáš Popp z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který už nyní přemýšlí nad dalším jubilejním 30. ročníkem nejdéle fungující kuchařské soutěže u nás. Ten proběhne příští rok na podzim na Bidfood Expo 2026.
29. ročník soutěže Gastro Junior Bidfood Cup 2025
Kategorie cukrář/ka
- Kristýna Počárovská (zlatá medaile) – SOŠ a SOU Roudnice nad Labem
- Rozálie Michlová (stříbrná medaile) – SOŠ a SOU Roudnice nad Labem
- Bohdana Kopylets (stříbrná medaile) – Střední škola Brno, Charbulova
Kategorie kuchař/ka
- Václav Frič (zlatá medaile) – Střední škola gastronomie, Praha 10
- Vojtěch Žďárecký (zlatá medaile) – Soukromá hotelová škola Bukaschool Most
- Yaroslava Kelemen (zlatá medaile) – Střední škola Slavkov – Austerlitz

S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Bidfood jako jediný v Česku podporuje vzdělávání a soutěže dlouhodobě. Již od roku 2005 je stabilním generálním partnerem soutěže Gastro Junior Bidfood Cup. Bidfood na soutěže i trénink dodává špičkové suroviny.