Velká kuchařka Marka Svobody Letem světem
A ten výčet jmen by mohl pokračovat. „Chtěl jsem mít v kuchařce vše, co mám rád, tedy i své kamarády. Požádal jsem proto 14 kolegů, se kterými jsem leccos prožil a cením si jejich kuchařských kvalit, aby mi do knihy přispěli a to vždy třemi recepty – dvěma hlavními chody a jedním dezertem,“ vysvětluje šéfkuchař Marek Svoboda a doplňuje: „I díky nim je kuchařka pestrá a plná inspirace.“
Jídla od Honzy Punčocháře i Marka Fichtnera
Že to bylo dobré rozhodnutí, se ukázalo ve chvíli, kdy oslovení šéfkuchaři ukázali, co umí. „Každý přišel s něčím fantastickým. Když pokrmy uvařili a nandali je na talíř, tak už jen ten pohled a vůně stály za to,“ pochvaluje si vedoucí Bidfood Gastrostudia.
Z 15 šéfkuchařů bude znát široká veřejnost ale jen pár – Jana Punčocháře, Filipa Sajlera či Marka Fichtnera. „Touto kuchařkou chceme ukázat lidem i to, že česká gastronomie není jen o pár hvězdných jménech. Je o spoustě kuchařů, kteří umějí a poctivě dennodenně pracují ve svých kuchyních,“ líčí Marek Svoboda a dodává: „I proto má každý, kdo do knihy přispěl, u svých receptů krátké představení a životní příběh. Čtenáři se tak o nich něco dozví a mohou získat také tip na dobré a méně známé podniky, kam se mohou jít najíst.“
Autoři receptů
Od asijské kuchyně přes americkou až po italskou
Jak už napovídá samotný název kuchařky Letem světem, najdete v ní recepty z různých míst. „Většinu jsem si přivezl z mých cest. Ať už z Asie, v tomto případě jde o jídla typická pro Singapur či Koreu, USA nebo Itálie,“ vyjmenovává autor knihy a doplňuje: „Takovou zajímavostí je pět receptů z jižní Afriky. Jde o fusion kuchyni, tedy kombinaci surovin původních jihoafrických obyvatel se stylem vaření přistěhovalců. Doufám, že tato jídla čtenáře zaujmou.“
Kromě pokrmů z ciziny kuchařka obsahuje také recepty z Markových oblíbených surovin – hovězího masa, zvěřiny a ryb. „Prozradil jsem postup na nakládání hovězího brisketu. Z něj se dají udělat třeba burgery. A ryby jsou samostatnou kapitolou, protože z nich se dá připravit spousta skvělých jídel,“ rozvášní se šéfkuchař.
S o něco menším zápalem připravoval Marek Svoboda dezerty. „Nejsou úplně mojí parketou a moc se jim nevěnuji. Ale očekávalo se, že i já do sladkého něčím přispěji. Takže jsem vsadil na to, co dělala moje babička. Došlo tedy na klasické bramborové šišky s rozvarem z meruněk, taštičky plněné povidly s ořechy a k nim jsem přidal své oblíbené dezerty z italské kuchyně,“ uvádí.
Vše je z dostupných surovin a zvládnete to doma
Ať už se pustíte do vaření mezinárodní kuchyně či české klasiky, nemusíte se bát, že byste na to nestačili. „Kuchařka je určená pro běžné lidi a nejsou v ní žádné obtížné techniky. Všechny recepty jsou také autentické a vyzkoušené. Nic jsme odnikud nepřevzali,“ prohlašuje Marek Svoboda a přidává: „Navíc se vše dělá z běžně dostupných surovin, které se dají sehnat v obchodech. Takže by vás nic nemělo překvapit či zaskočit.“
V prodeji v druhé polovině listopadu
Navnadili jsme vás? To je dobře. Velkou kuchařku Marka Svobody Letem světem si totiž můžete pořídit pro sebe či s ní někoho obdarovat na Vánoce. K dostání je v Bidfoodu či knihkupectví Luxor. Kniha vychází v nákladu 4 000 ks.
Slavnostní představení proběhne v lednu 2025 v Obecním domě.
K dispozici na mujBidfood.cz: