Bidfood Expo 2024 | Úžasná show s rekordní návštěvností
Právě jejich soutěže byly jedním z velkých taháků události. A nebyly ani zdaleka jediným. „Návštěvníky přilákaly také show zahraničních i domácích šéfkuchařů. Na pódiích se jich během Bidfood Expa vystřídalo šestnáct,“ zmínil Radim Kopecký, ředitel prodeje do gastronomie ze společnosti Bidfood. Už tradičně byl největší nával u Star stage na Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře. „Bylo hezké, že u pódia bylo plno. Skoro jsme se tam nevešli,“ usmíval se po vystoupení spokojeně druhý jmenovaný.
Před hojným publikem vařil také držitel tří michelinských hvězd Jacob Jan Boerma, vítězka soutěže MasterChef Česko Besky či mistr světa v sushi Richard Tomáš. Svým uměním zaujali také David Kalina, Jay McCarthy, Tomasz Królikowski a Federico Perrone.
Přímý pohled pod ruce mistrů
Richard Tomáš si kromě velké show užil i vaření v Bidfood Training Academy, což byl komornější vzdělávací prostor, kde návštěvníci mohli zblízka sledovat práci šéfkuchařů a také jim pokládat otázky. „Byla tam příjemná atmosféra a útulné prostředí. Vytvořila se tam fanouškovská základna a bylo to hodně interaktivní,“ popsal své dojmy šéfkuchař z vyhlášené restaurace Yamato.
Kuchařské soutěže se špičkovými výkony
Fandilo se i o kousek dál. Během všech tří dnů Bidfood Expa totiž probíhaly soutěže pořádané Asociací kuchařů a cukrářů. Bojovalo se o tituly Kuchař roku, Cukrář roku, Gastro Junior Bidfood Cup a Školní jídelna roku. „Úroveň všech soutěží byla hodně vysoká. Skvělé výkony předvedli junioři v obou oborech – kuchař i cukrář. Osvědčil se také nový model soutěže pro školní jídelny. Z průběhu soutěží mám velkou radost,“ uvedl Tomáš Popp z AKC ČR. Kuchařem roku 2024–2025 se stal Ondřej Koráb, šéfkuchař z Grandhotelu Pupp. Cukrářkou roku 2024–2025 pak Karolína Hávová. Mezi juniory bodovali Štěpán Zachar (kategorie Kuchař/ka) a Rozálie Michlová (kategorie Cukrář/ka). Titul Školní jídelna roku míří do Bzence do Primirestu.
Novinky z oboru, exkluzivní suroviny i výměna zkušeností
Bidfood Expo však není jen o show a soutěžích. „Prohlížíte si suroviny a u toho rovnou přemýšlíte, co z nich pak připravíte ve svém podniku,“ svěřil se Jan Punčochář, šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje, a dodal: „Zároveň jsou zde technologie, takže vidíte, kam se obor posouvá. Jde o velmi poučnou akci, kde se potkají lidé z oboru na jednom místě a pod jednou střechou. To je skvělé.“
Stejně to viděl i Tomáš Popp. „Letošní Bidfood Expo bylo naprosto senzační po organizační stránce i v tom, že na něm panoval duch přátelství. Bylo vidět, že všichni dýcháme pro gastronomii, což bylo fantastické,“ prohlásil manažer národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Show překonala nejen očekávání, ale i obvyklé zvyklosti. Stranou totiž šly obvyklé třenice. „Expo není veletrh jenom o naší firmě. Je o gastronomii pro všechny z tohoto oboru. Byly zde i konkurenční firmy, jelikož jsme přesvědčení, že spolu můžeme žít. Důležité je, že najdeme řešení pro každého, kdo o něj má zájem,“ nechal se slyšet Radim Kopecký z Bidfoodu.
Největší Expo všech dob
Letošní ročník měl řadu nej. Byl největší v historii. Akce, jež probíhala v PVA Expo Praha od 21. do 23. května 2024, zabírala plochu 9 600 m² a nabídla přes 150 expozic, čtyři pódia a o ochutnávky na stáncích se staralo více než 100 kuchařů. Nabízí se tak otázka, co dál? „Skok od minulého ročníku byl jasně vidět a příště musíme přijít zase s něčím novým a zajímavým, co gastronomy bude bavit. Takže další ročník bude pravděpodobně za tři roky,“ naznačil plány do budoucna Radim Kopecký. To čekání ale určitě bude stát za to, protože o letošním Bidfood Expu se bude mluvit ještě dlouho.