Nové trendy 2023 – inspirace (nejen) pro jídelny
Co nového zařadit na jídelní lístek? Spotřební koš s podílem ryb, zeleniny nebo luštěnin, které nejsou u dětí populární, vede kuchaře k rafinovaným využitím těchto surovin. Řada nápadů je využitelná i v restauracích, kde sílí trend zdravějšího stravování.
Šéfkuchaři Gastro Teamu Bidfood, Bonduelle a Rational připravili čtrnáct receptur. Využili v nich často i suroviny šetřící práci a energii – maso sous-vide Banquet, předkrájené maso i mleté směsi Gurmet, krájenou zeleninu nebo pyré Bonduelle.
S luštěninami na schovávanou
Luštěniny se maskují třeba v mletém mase s okarou – cennou sójovou drtí bohatou mimo jiné na vápník. Šéfkuchaři ze směsi připravili švédské kuličky, které servírovali s tarhoňou a batátovou omáčkou. Z cizrny upekli ořechové müsli tyčinky a schovali ji do dýňových lívanečků. Zábavně pojali čočku na kyselo, z které vznikla odlehčená varianta.
Ryby samozřejmě bez kostí
Ryby tentokrát zastoupil v úvodu zmíněný pangas a medailonky z hejka. Zatímco s pangasem šéfkuchaři zabrousili do asijské kuchyně, s pevným masem hejka zavedli účastníky roadshow do Itálie. Připravili k němu salát a zeleninovou frittatu – vaječný pokrm podobný omeletě, který lze pro větší počet strávníků upéct v konvektomatu.
Receptury na přání
Na přání účastníků předchozích ročníků vznikly také recepty na téma fast food i česká kuchyně. Děti nejspíš neví, co je Bratislavská pečeně, ale třeba si ji zapamatují podle netradiční přílohy – žemlové nádivky s karotkou. Zato dnešní děti díky kebabu znají pita chléb. Třeba je osloví pita chléb plněný hovězími nudličkami s celerovým salátem.
15. ročník roadshow Nové trendy v moderním vaření je právě za polovinou. Zúčastnit se lze ještě v několika městech nebo si kuchaře pozvat do své kuchyně.
Nové trendy v moderním vaření 2023 probíhají do 17. března – více info a rezervace:
Receptové kalkulační listy včetně kalkulačky porcí (možnost přepočtu na různé počty různě velkých porcí) naleznete po přihlášení na portál mujBidfood.cz v kategorii receptů:
Chcete-li vyzkoušet netradiční menu nebo zajímavou surovinu, pozvěte si šéfkuchaře Gastro Teamu Bidfood do Vaší kuchyně:
Nové trendy v moderním vaření spolupořádá Bidfood a Jidelny.cz již 15 let.