Gastro Junior Bidfood Cup 2022
Soutěžení studentů a studentek nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí dovednosti nastupující generace kuchařů, kuchařek, cukrářů a cukrářek.
Miroslav Kubec | prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Do 26. ročníku vstoupil Gastro Junior Bidfood Cup s vylepšenými pravidly, která odráží současné gastronomické trendy. Pravidla byla konzultována s pedagogy a mistry ze středních gastronomických škol a učilišť, kterým patří poděkování za čas věnovaný kvalitní přípravě studentů na mimořádně těžkou soutěž. Samozřejmostí je již řadu ročníků soulad s pravidly mezinárodních soutěží Worldchefs aneb World Association of Chefs' Societies (WACS).
Z korespondenčního kola postoupilo do finále 20 kuchařů/kuchařek a 13 cukrářů/cukrářek. Výběr nebyl snadný kvůli vysoké úrovně zaslaných prací. Obě kola hodnotí certifikovaní komisaři WACS.
Při skvěle obsazeném finále, které se konalo 26. a 27. května na Bidfood Expo, zasedla mezinárodní porota. V bodování (maximálně 100 bodů) komisaři hodnotili řadu kritérií:
- Mise en place (5 bodů)
- Hygiena a šetření potravinami (10 bodů)
- Správná odborná příprava (pracovní dovednosti a postup, kuchařské/cukrářské; 20 bodů)
- Servis (5 bodů)
- Prezentace (10 bodů)
- Chuť (50 bodů)
Gastro Junior Bidfood Cup 2022
Obor kuchař
- Hana Budková
- Adam Tišer
- Jakub Krystek
Soutěžní úkol: Připravte hlavní chod z kachních prsou s kůží jako součást tříchodového menu. Na přípravu 4 porcí má soutěžící 45 minut. (Podrobnější podmínky stanovily propozice.)
Obor cukrář
- Alžběta Brabrcová
- Anežka Popková
- Veronika Hyklová
Soutěžní úkol: Připravte talířový dezert prodejný v restauraci jako součást tříchodového menu nebo samostatně. Na přípravu 4 porcí má soutěžící 45 minut. (Podrobnější podmínky stanovily propozice.)
Gastro Junior Bidfood Cup se neustále vyvíjí a pomalu se chystá další ročník. Díky zpětné vazbě od komisařů z Worldchefs dojde k dalším změnám vedoucím ke zkvalitnění soutěže.
S Asociací kuchařů a cukrářů ČR spolupracuje Bidfood od roku 1999 a od roku 2013 je jejím generálním partnerem. Společný mají zájem o podporu, vzdělávání a zvyšování prestiže kuchařů a cukrářů v Česku.
Bidfood jako jediný v Česku podporuje vzdělávání a soutěže dlouhodobě. Již od roku 2005 je stabilním generálním partnerem soutěže Gastro Junior Bidfood Cup. Bidfood na soutěže i trénink dodává špičkové suroviny.