Pangasius podle Nowaco aneb Renesance pangasa
Foto: Grilovaný pangas s kokosovým krémem
Křehké, světle růžové maso bez kostí a bez typické rybí vůně chutná celým rodinám. Pangas dolnooký (Pangasius hypophthalmus), známý také jako sumeček, byl před 10 lety nejoblíbenější rybou.
Boom i skandály
Rostoucí obliba a prodeje zvyšovaly počet chovaných ryb ve Vietnamu, který je jejich největším světovým producentem. Během deseti let (1999 až 2008) stoupla produkce sumečků z 87 000 tun na neuvěřitelných 1 200 000 tun. Přesto nabídka stěží pokrývala růst poptávky.
O pár let později otřásly světem záběry z přeplněných chovů ze špinavých řek. K tomu mnozí výrobci nastříkávali do filetů za pomocí E330 a E332 značné množství vody. V některých případech voda tvořila polovinu hmotnosti výrobku. Pověst ryby tak značně utrpěla a málem se na pangase zapomenulo. Nyní se vrací zpět v naprosto odlišné kvalitě.
Úspěšný návrat
Certifikace ASC (Aquaculture Stewardship Council) garantuje ekologicky šetrný a společensky odpovědný chov ryb. To znamená, že Nowaco filety z pangase s certifikátem ASC se zpracovávají z ryb chovaných v rybnících, jejichž rozloha se pohybuje od 500 m² po desítky hektarů.
Čisté rybí filety se pouze ošetřují ochrannou glazurou, která zvenčí chrání maso před vysušením. Maso pangase neobsahuje přidanou vodu ani chemické přísady. Pravidelné laboratorní testy kvalitu filet Nowaco potvrzují.
Na pánvi či v troubě se tak pangas krásně rozvoní a při jídle je cítit jen jemná rybí chuť. Maso této býložravé říční ryby je velmi dietní. Obsahuje 13 % bílkovin a 4 % tvoří zdravý rybí tuk.
K dispozici na mujBidfood.cz:
- 112025 Pangas filet ASC Nowaco 10 x 300 g