Tygří krevety
Krevety "Černý tygr"
Krevety tygří (latinsky Penaeus monodon, anglicky black tiger) jsou teplomilné mořské krevety. Přirozeně se vyskytují v Indickém a Tichém oceánu, od východního pobřeží Afriky přes jihovýchodní Asii a sever Austrálie až do Pacifiku. Krevety se dováží z farmových chovů zejména z Vietnamu a Bangladéše.
Bidfood dodává také další teplomilné mořské krevety: světlejší krevety vannamei neboli garnely tichooceánské (lat. Penaeus vannamei, ang. white shrimp), menší koktejlové (lat. Metapenaeus monoceros) a červené argentinské krevety (lat. Pleoticus Muelleri), které jsou jako jediné loveny divoce.
Aktuální sortiment krevet naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Receptové kalkulační listy jsou dostupné v plné verzi po přihlášení:
Široká nabídka krevet
Stupeň zpracování krevet mohou označovat anglické zkratky:
- HOSO = Head On Shell On = s hlavou s krunýřem = krevety celé
- HLSO = HeadLess Shell On = bez hlavy s krunýřem = ocasy nevyloupané
- HLSL = HeadLess ShellLess = bez hlavy bez krunýře = ocasy vyloupané
- PnD = Peel and Deveined = ocasy vyloupané a navíc je vytažené střívko
Krevety celé
Celé krevety (HOSO) mohou být syrové nebo předvařené, zmrazené i chlazené. Předvařené krevety jsou určeny k přímé spotřebě.
Velikost celých krevet se udává jako počet kusů na jeden kilogram (čím je číslo menší, tím jsou krevety větší), například:
- kalibr 6/8 mají největší krevety, průměrná hmotnost krevety je zhruba 140 g
- kalibr 16/20 je nejoblíbenější, průměrná váha činí přibližně 55 g
- kalibr 21/30 mají malé tygří krevety, průměr cca 40 g
- (kalibr 80/100 mají nejmenší vannamei krevety, průměrná hmotnost cca 10 g)
Ocasy nevyloupané (easypeel) i vyloupané
Ocasy nevyloupané (HLSO) má Bidfood standardně v úpravě easypeel. Krunýř ocasů krevet je nařízlý na hřbetu a má vytažené střívko. Tím pádem je ocas velmi lehce loupatelný a ihned připraven k vaření. Vyloupané ocasy (HLSL, PnD) se nabízí syrové nebo předvařené.
Velikost ocasů se udává jako počet kusů na jednu libru (zhruba 454 g, kdy pro převod na kilogramy stačí číslo vynásobit 2,2), například:
- kalibr 6/8 mají největší ocasy, průměrná hmotnost ocasu je zhruba 65 g
- kalibr 16/20 je nejoblíbenější, průměrná váha činí přibližně 25 g
- kalibr 26/30 mají nejmenší ocasy tygřích krevet, průměr cca 16 g
- (kalibr 300/500 mají nejmenší ocasy koktejlových krevet, průměrná hmotnost cca 1 g)
Součást zdravého jídelníčku
Z krevet lze připravit nesčetné množství výborných pokrmů. Příprava není obtížná a k tepelné úpravě jim stačí podle velikosti jen pár minut. Krevety uvařením zčervenají kvůli přirozenému obsahu astaxanthinu.
Krevety se mohou restovat, smažit, grilovat i dusit. Jejich chuť nejlépe vynikne v kombinaci s česnekem, bylinkami, citronem, asijským kořením (chilli, koriandr, kari nebo zázvor), bílým vínem anebo olivovým olejem.
Krevety jsou velmi bohaté na bílkoviny podobně jako kuřecí nebo hovězí maso. Mají málo kalorií, dvakrát méně než u kuřecího a třikrát méně než u hovězího masa. Krevety jsou také přírodním zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínu B12, jódu, selenu, zinku, železa, fosforu či hořčíku. Díky tomu pomáhají udržovat zdravý imunitní systém. Prospěšné jsou také pro pleť a zuby.
Rozmrazování krevet
Při rozmrazování krevet se doporučuje postupovat různě u syrových nebo předvařených. V žádném případě se nemají rozmrazovat při pokojové teplotě ani v mikrovlnné troubě a nemají se znovu zmrazovat.
Předvařené krevety:
- Den před použitím vložte zmrazené předvařené krevety do vzduchotěsné nádoby do lednice. V případě nedostatku času je vložte do vodotěsné plastové nádoby (nebo uzavíratelného sáčku) do dřezu se studenou vodou.
Syrové krevety:
- Zmrazené syrové krevety vložte do nádoby s osolenou studenou vodou. Jakmile lehce povolí (konzistence musí zůstat stále pevná), krevety osušte a vložte do lednice.