Tofu ze slovenské sóji
Zdravá sója
Sója je luštěnina, která vypadá jako menší a kulatější světlé fazole. Obsahuje zdravé rostlinné bílkoviny, cenné minerální látky, vitamíny a všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje k tvorbě vlastních bílkovin.
Doporučuje se jako součást stravy při prevenci civilizačních chorob jako jsou vysoký tlak, choroby srdce a cév, nádorová onemocnění, dna, osteoporóza nebo ekzémy. Sója má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi. Její vysoký obsah vitamínů B1 a B3, lecitinu, vápníku a hořčíku blahodárně působí na nervovou soustavu. Alespoň občasné nahrazení masa sójou pomáhá při neurózách, depresích či roztroušené skleróze.
Tradiční tofu
Tofu má více než dva tisíce let dlouhou tradici v asijské kuchyni. Vyrábí se srážením sójového mléka. Tento sójový sýr je jedním z nejuniverzálnějších bílkovinných potravin. Díky snadné stravitelnosti je vynikající potravinou pro lidi s citlivějším trávením, děti a seniory.
Tofu má od 8% do 15% bílkovin při nízkém obsahu kalorií, tuků a uhlovodanů. Obsahuje vitamíny A, B, E, K a minerály. Kromě zmíněného vápníku a hořčíku také železo, mangan, draslík, zinek, fosfor a měď. Tofu je bezlepkové. Neobsahuje mléčnou bílkovinu (kasein, častý potravinový alergen), ani cholesterol. Naopak díky obsahu nenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat jeho hladinu.
Vlastní sója = nejlepší tofu
Společnost Alfa Bio sídlící v Banské Bystrici byla založena v roce 1991. Tofu výrobky značky Alfa Bio se vyrábí ze sóji pěstované na Slovensku, která není geneticky upravená. Navíc odpadá neekologický dovoz. Měsíční objem výroby tofu je více než 70 tun.
Alfa Bio jako jediný dodavatel na český a slovenský trh vyrábí tofu srážením pomocí vápenatých solí. Díky tomu má jejich tofu vysoký obsah vápníku (200 mg na 100 g tofu). Výroba uzeného tofu neprobíhá pomocí umělého tekutého kouře či jiných chemických přísad, ale klasickým uzením na bukovém dřevě.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Receptové kalkulační listy jsou dostupné v plné verzi po přihlášení:
Jak připravit tofu?
Tato cenově příznivá potravina poslouží jako alternativa masa, sýru nebo tvarohu. Tofu lze konzumovat v syrovém stavu, marinovat, vařit, smažit, dusit... Díky neutrální chuti a unikátní schopnosti přijímat různé chutě lze připravit jemné či pikantní pokrmy, slané i sladké.
Tofu může obsadit kompletní jídelníček od předkrmu, přes hlavní jídlo a salát po dezert. Kalibrované (1 kg) bloky tofu Alfa Bio se snadno dělí na stejné porce a příprava pokrmů je rychlá.