Ozvěny kurzu Tofu hravě a zdravě
![Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | šéfkuchař Petr Zborník](/sites/default/files/styles/perex/public/novinky/2021/09/petr-zbornik-kurz-tofu-3.jpg?itok=8zb6kWq7)
Petr Zborník pracuje jako kuchař téměř dvacet let. Praxi získával v jídelnách s 3500 strávníky i špičkových restauracích. Byl členem týmu restaurace Elesko, která byla vyhlášena nejlepší restaurací na Slovensku za rok 2011. Téměř v každém provozu se specializoval na práci s masem. Nyní, v pražské vegetariánské restauraci Maranatha, tomu tak samozřejmě není.
Co nabízí vaše restaurace a pro jakou klientelu?
"Naše restaurace nabízí vegetariánskou stravu, bio suroviny, lokální produkty (zelenina a ovoce ze Sedlčanska) a v neposlední řadě i zdravý životní styl. Restaurace je umístěna v obchodní pasáži, mezi administrativními budovami, v areálu BB centra, kde je přes deset tisíc zaměstnanců.
Klientelu tvoří jak lidé pracující v areálu i jeho blízkém okolí, ale také hosté, kteří do naší restaurace chodí cíleně. Ať už proto, že trénují v blízkém fitness centru, nebo jsou vegetariány. Mezi těmi má naše restaurace již své jméno."
![Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Špíz z tofu a zeleniny se sugem](/sites/default/files/obrazky/2021/09/305-spiz-tofu-zelenina-sugo.jpg)
Kdy a kde jste poprvé ochutnal tofu?
"Tofu jsem poprvé ochutnal přibližně před deseti lety a nestalo se mým favoritem. Bylo to v nákupním centru a tofu plavalo v polévce."
Kdy jste z tofu začal sám připravovat pokrmy? Který byl první?
![Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Tofu výpečky](/sites/default/files/obrazky/2021/09/303-tofu-vypecky.jpg)
"Z tofu jsem profesionálně začal vařit až zde v restauraci. Předtím to bylo jednou, dvakrát do roka a to pouze doma. Leč úspěchy nebyly valné. První jídlo připravované z tofu, byla tradiční česká "čína", směs z tofu a čerstvé zeleniny."
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz v kategorii:
Receptové kalkulační listy jsou dostupné v plné verzi po přihlášení:
Jaký pokrm z tofu by si měl připravit člověk, kterému tofu nechutná, ale chtěl by mu dát poslední šanci?
"Pokud někomu tofu nechutná a chce zkusit opravdu naposled zda "to dá", pak bych doporučil ne jeden, ale hned tři chody:
Na kvalitní pečivo namazat pomazánku z tofu.
Následně trochu ostřejší tofu v červeném kari s rýží.
Jako sladkou tečku limetkové tofu.
V těchto jídlech vynikají přednosti tofu. Jeho využití na teplé i studené kuchyni, jednoduchost, rychlost přípravy a nakonec i pestrost."
Jaké jídlo z tofu máte nejradši?
"Mým favoritem je zmíněné tofu na kari. Mám rád rýži a jednoduchou přípravu, tento recept splňuje oboje."
![Gastrostudio | kurz Tofu hravě a zdravě | Smažené tofu v hrašce](/sites/default/files/obrazky/2021/09/304-tofu-hraska.jpg)
A zákazníci Vaší restaurace?
"Mezi hosty jsou hitem tofu výpečky, zapečené tofu s mozzarellou a sugem. Samozřejmě i tofu v červeném kari."