Téma # kurzy

Druhý únorový kurz v Bidfood Gastrostudiu sliboval excelentní zážitek. Kurz italské kuchyně totiž vedl Marco Giampaoli, šéfkuchař z 32. nejlepší italské restaurace na světe pro rok 2024 – pražské Aromi. Vsadil na tradiční pokrmy, ovšem dal jim moderní podobu.
První letošní kurz v Bidfood Gastrostudiu nabídl účastníkům exotické chutě i vůně z daleké Indie. Lektorem byl šéfkuchař Marek Svoboda, který zná tamní pokrmy velmi dobře. Prezentované menu vycházelo z tradičních receptů, ale nechyběly ani tipy na oblíbenou fusion kuchyni.
Během své kariéry procestoval svět a na čas zakotvil i v Red Bullu, kde naplno uplatnil svůj lehce punkový přístup k vaření. Lepšího lektora pro kurz Moderní a lehce provokativní menu než Raimunda Probsta, který nyní působí v týmu Inspirace společnosti Wiberg, bychom nenašli.
Vyhlášený šéfkuchař Daren Liew ohromil svým devítichodovým menu všechny účastníky prvního červnového workshopu, který se konal v Bidfood Gastrostudiu. „Základem asijské kuchyně je marinování,“ kladl všem na srdce ambasador značky Lee Kum Kee.
15. ročník veletrhu Bidfood Expo překonal všechna očekávání. Během tří dnů jej navštívilo téměř 13,5 tisíce lidí. „Tato show byla vrcholem všech výstav národní gastronomie,“ prohlásil Tomáš Popp, manažer národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
V čem tkví kouzlo mexické kuchyně? „My vždy připravujeme jídlo tak, aby krásně vonělo,“ prozrazuje Luis Antonio Arronte Lima, Executive Chef pražských restaurací Las Adelitas a La Taqueria. Právě on byl lektorem dubnového kurzu Originální mexické kuchyně v Bidfood Gastrostudiu.
Technologie, ukázky kuchařských postupů, představení nových surovin a interaktivní prostředí vybízející k zastavení. To vše nabídne Bidfood Training Academy na letošním Expu. Pod palcem jí má šéfkuchař Marek Svoboda. „Do Letňan přeneseme to nejlepší z našich kurzů,“ říká.
Pokrmy plné barev a chutí k jaru zkrátka patří. Ovšem to, aby zároveň dávaly ekonomický smysl a hosté byli ochotni za ně zaplatit, je kritérium, které limituje nejednoho kuchaře. Ale někteří mají šetření v krvi. „Halíře dělají talíře!“ ví René Tichý, šéfkuchař z hotelu Ostrov.
Sezona zvěřiny je teď v plném proudu, a proto šéfkuchař Marek Svoboda připravil v Bidfood Gastrostudiu seminář zaměřený právě na ni. Zvolené pokrmy zaujaly účastníky kurzu zajímavými a netradičními kombinacemi a skvěle vyladěnými recepturami.
Denně pro své klienty a zaměstnance připraví přes 3 000 obědů, a to hned v několika variantách. „Kromě chutí musíme brát ohledy i na doporučenou dietu a zdravotní stav klienta,“ říká Tomáš Pondělíček ze společnosti SeneCura, která provozuje domovy pro seniory.